Bruxelles-ul va debloca miliarde de euro din bugetul UE pentru apărare și securitate
Uniunea Europeană își ajustează strategia pentru a permite direcționarea unei părți importante din buget către apărare și securitate, ca răspuns la contextul geopolitic actual – inclusiv la războiul din Ucraina și revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, conform unui articol din Financial Times. Astfel, statele membre vor avea opțiunea de a utiliza fondurile de coeziune pentru producerea de echipamente militare și pentru îmbunătățirea infrastructurii destinate mobilității militare.
Această schimbare ar afecta o treime din bugetul comun al UE, estimat la 392 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, fonduri inițial destinate reducerii disparităților economice între țările membre. Până acum, s-a utilizat aproximativ 5% din aceste fonduri de coeziune, cele mai mari sume rămânând disponibile pentru țări precum Polonia, Italia și Spania, care au accesat doar o mică parte.
Conform legislației curente, fondurile de coeziune nu pot fi folosite pentru achiziția directă de echipamente de apărare, ci doar pentru produse cu dublă utilizare, cum ar fi dronele. Însă, potrivit surselor UE citate, în următoarele săptămâni, guvernele vor fi informate că vor putea redirecționa mai flexibil aceste fonduri spre susținerea industriei de apărare și pentru proiecte de mobilitate militară, inclusiv consolidarea drumurilor și podurilor pentru a permite circulația echipamentelor militare grele. Totuși, restricția privind utilizarea acestor fonduri pentru achiziția efectivă de armament va rămâne în vigoare.
Reprezentanții Comisiei Europene au explicat că aceste fonduri pot sprijini sectorul de apărare atât timp cât contribuie la dezvoltarea regională și la creșterea mobilității militare. Germania, un nod strategic pentru mobilitatea militară europeană, se confruntă cu o infrastructură rutieră deficitară, iar estimările Ministerului Economiei din 2022 arată că țara are nevoie de o investiție de 165 de miliarde de euro pentru modernizarea drumurilor, căilor ferate și podurilor, din care 39 de miliarde de euro provin din fondurile de coeziune până în 2027. Modificările de politică sunt avantajoase și pentru statele de la granița estică a UE, inclusiv România, care au sporit bugetele pentru apărare de la invazia Ucrainei de către Rusia, unele dintre ele fiind afectate și de o scădere a investițiilor străine.
„E nevoie de investiții semnificative în mobilitatea militară, un aspect esențial nu doar pentru o singură națiune, ci pentru întreaga regiune,” a declarat Gintarė Skaistė, ministrul de finanțe al Lituaniei.
La începutul acestui an, Donald Trump a avertizat aliații NATO că, în cazul în care ar reveni la președinție, ar putea încuraja Rusia să acționeze „după bunul plac” dacă membrii NATO nu respectă obiectivele de cheltuieli pentru apărare.
Polonia a făcut apel la Comisia Europeană pentru creșterea finanțării destinate apărării. Anul acesta, Polonia a alocat 4,1% din PIB pentru sectorul militar, dublul cerinței NATO, și intenționează să ajungă la 4,7% până în 2025.
Până în prezent, țările UE au utilizat o parte redusă din fondurile de coeziune, concentrându-se mai ales pe sumele disponibile prin Planul de Redresare și Reziliență. Schimbarea politicilor, care ar permite direcționarea fondurilor de coeziune către apărare, este susținută și de statele contributoare nete, inclusiv Germania, Olanda și Suedia, care consideră mai eficientă utilizarea fondurilor existente în locul acumulării de noi datorii sau a alocării suplimentare de fonduri din partea UE.
Redirecționarea fondurilor din domenii precum infrastructura verde și digitală către apărare va necesita totuși aprobarea Comisiei Europene, conform unui oficial.
foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii