Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

BREAKING Noua formă a legii pensiilor speciale, adoptată de Parlament / Magistrații se vor pensiona la 60 ani abia din 2062

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Camera Deputaților a adoptat luni, 16 octombrie, ​noua formă a legii pensiilor speciale. Față de proiectul declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională, au fost eliminate prevederile privind recalcularea pensiilor  speciale, aflate în plată, ale magistraților, în vreme cotele de impozitare asupra părții necontributive au fost reduse semnificativ. În același timp, parlamentarii au decis creșterea până la 60 ani, însă în mod eșalonat, până în 2062. USR și AUR au votat împotrivă. 

Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Magistrații se vor pensiona la 60 ani, însă abia din 2062

De asemenea, de la 1 ianuarie 2024, magistrații vor putea beneficia de pensia specială dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 ani, precum şi condiţia de vârstă de minimum 47 ani şi 4 luni. Vârsta de pensionare va creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 ani, adică în 2062.

Impozit pe partea necontributivă

Pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributivă se aplică dispoziţiile:

  • o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
  • 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta (n.r. –  acesta este în prezent 4.531 lei);
  • 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta (n.r. –  acesta este în prezent 7.290 lei).

Pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

  • 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
  • 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;
  • 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Dispută în plen

Președintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat partidele aflate la putere că fac tot posibilul pentru a menține privilegiile.

„Cifrele sunt ameţitoare pentru pensionarul de rând. Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului şi al PNL, antiliberalul Ciucă ia 18.000 de lei pensie specială pe lună. Aţi avut o obligaţie în PNRR, să treceţi aceste pensii la cel mai firesc şi normal principiu din lume, cel am contributivităţii, la cât ai muncit, atât să primeşti, la fel cum primesc 95% din români. Şi v-aţi bătut joc, această ultimă formă a legii este cea mai sfidătoare de până acum”, afirmat președintele USR, Cătălin Drulă.

Replica liberalilor a venit prin vocea lui Florin Roman.

„Vă întreb, nu aţi votat voi pensiile speciale la cei de la Consiliul Concurenţei, cei de la USR? Şi acum veniţi şi spuneţi că nu vreţi pensii speciale? Păi voi le-aţi votat”, a subliniat Florin Roman.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), a acuzat USR că nu a făcut nimic pentru reforma pensiilor speciale în perioada de guvernare.

„Anul acela, cât aţi fost la guvernare şi aţi condus Ministerul Justiţiei, niciunul din dvs nu a protestat în faţa Ministerului Justiţiei sau în Parlament, cu pancarte, în care să scrie cât de mult şi cât de repede trebuie tăiate pensiile speciale”, a spus Simonis.

Comentarii