Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Nicolae Ciucă: PNL nu va mai susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 31 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a anunțat miercuri că PNL nu îl va mai susține pe Nicușor Dan pentru un nou mandat de primar general al Capitalei. 

„Din analiza pe care o avem pe măsurile care ar fi trebuit îndeplinite, pe cerinţele PNL, filiala Bucureşti, din discuţiile pe care le-am avut cu Sebastian Burduja, rezultă că PNL nu va mai susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primărie (n.r. – Primăria Capitalei)”, a afirmat preşedintele PNL Nicolae Ciucă, după şedinţa conducerii partidului.

Ajuns primar cu sprijinul USR și PNL, Nicușor Dan a încercat din răsputeri să obțină încă o dată susținerea celor două formațiuni politice, ajunse la cuțite după destrămarea coaliției de guvernare în 2021.

Cel puțin conform ultimelor declarații publice, actualul edil poate conta pe polul de dreapta strâns în jurul USR, nu însă și pe PNL, care deocamdată îi condiționează sprijinul de intrarea în partid.

Potrivit informațiilor noastre, o astfel de invitație i-a fost transmisă lui Nicușor Dan chiar de către președintele al PNL, Nicolae Ciucă. Primarul general a refuzat până acum să accepte o asemenea decizie pentru că astfel s-ar vedea lipsit de susținerea polului de dreapta.

Dreapta destrămată, scenariul ideal pentru PSD

Poziția liberalilor nu pare să fie foarte puternică. Nu au un posibil candidat cu șanse reale de victorie, iar sondajele de opinie îi creditează cu un scor slab. În schimb, aceștia au și varianta unei coaliții cu PSD, propusă chiar de Marcel Ciolacu.

Social-democrații par să fie deciși să recupereze Primăria generală, după eșecul înregistrat de Gabriela Firea. Fostul ministru al familiei este în acest moment prima opțiune pentru a fi candidatul PSD, însă Daniel Băluță, Robert Negoiță și Cristian Popescu Piedone așteaptă la cotitură. Primarul Sectorului 5 este curtat și de AUR, dar într-un asemenea scenariu șansele sale de victorie ar fi destul de reduse.

Chiar dacă PSD și PNL nu vor face front comun la vedere, există posibilitatea repetării scenariului din anul 2016. Gabriela Firea a reușit să câștige fotoliul de primar, în fața lui Nicușor Dan, după ce PNL l-a susținut pe Cătălin Predoiu.

Burduja s-a autopropus candidat din partea PNL

Un astfel de „iepure” care să ia din voturile lui Nicușor Dan ar putea fi Sebastian Burduja. Actualul ministru al energiei și totodată liderul interimar al PNL București, spune că și-ar dori să candideze pentru funcția de primar al Capitalei.

„Sunt preşedintele filialei PNL Bucureşti şi n-aş fi acceptat provocarea de a fi preşedinte de filială dacă n-aş accepta provocarea de a fi candidat şi primar general”, a afirmat, Sebastian Burduja, luni seară, la Antena 3, întrebat fiind dacă va candida la Primăria Bucureşti.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii