Monday, September 16, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, despre greva profesorilor: Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?

By Vîrban Robert , in Fara categorie Politic Stirile zilei , at 1 iunie 2023 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi, 1 iunie, declarații dure la adresa cadrelor didactice, după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu oferta guvernului.

„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi şi eu şi Guvernul şi coaliţia au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor. Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris prin ordonanţă garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Atunci eu cred că foarte mulţi dascăli care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac”, a mai afirmat Iohannis.

„În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?”, s-a întrebat retoric şeful statului.

„Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la universităţi. Deci îi pune în dificultate? E  o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a conchis preşedintele Iohannis.

Majorări pentru profesori, adoptate de Guvern

Guvernul a adoptat joi, 1 iunie, Ordonanța de urgență privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 1.000 lei brut (aproximativ 585 lei net), respectiv cele ale personalului nedidactic cu 400 lei brut (aproximativ 235 lei net).

La finalul ședinței, purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru, a declarat că, prin adoptarea acestui act normativ, negocierile cu sindicatele au luat sfârșit.

„Negocierile au luat sfârșit. Ministrul muncii va intensifica discuțiile cu reprezentanții sindicatelor pentru noua grilă din legea salarizării, iar ministrul educației va discuta aceștia despre noul contract colectiv de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

De asemenea, reprezentanții executivului și-au luat angajamentul privind adoptarea în perioada următoare a unei noi legi a salarizării, în care veniturile cadrelor didactice să pornească de la nivelul salariului mediu pe economie, situat în prezent la aproape 4.000 lei net. Măsura ar urma să se aplice însă etapizat, pe următorii trei ani.

Profesorii nu vor să renunțe la grevă

Rămâne de văzut dacă prin adoptarea acestor majorări, executivul îi va determina pe profesori să renunțe la greva generală. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat, miercuri seară, că ultima ofertă, transmisă în teritoriu în cursul zilei, a fost respinsă de angajaţii din sistem.

„Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă”, a declarat Nistor.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii