Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


BREAKING NEWS Dosarul Mineriadei: Procurorii au ajuns acasă la Ion Iliescu pentru a-l pune sub acuzare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2024 Etichete: , ,

Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul Mineriadei sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității.

În legătură cu dosarul cunoscut sub numele de „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au decis, la data de 19 aprilie 2024, să continue urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu, fost președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României în momentul faptelor. Ancheta vizează posibila săvârșire de infracțiuni contra umanității, în variantele prevăzute de articolele 439 alin. 1 literele a) (cu 4 subiecți pasivi secundari), f) (cu cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), g) (cu cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari) și j) (cu cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari) din Codul Penal, cu aplicarea articolului 5 din același cod penal.

Un grup de anchetatori de la Parchetul General ar fi mers vineri dimineața la domiciliul lui Ion Iliescu pentru a-l informa pe fostul președinte că ar fi fost din nou pus sub acuzare pentru presupuse infracțiuni contra umanității, în cadrul dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Echipa ar fi inclus o procuroare responsabilă de dosarul Mineriadei, un polițist și o altă femeie. Aceștia ar fi stat doar zece minute în vila unde locuiește Iliescu, conform informațiilor furnizate de Agerpres. Joi, mai mulți demnitari, printre care fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, și foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre, ar fi fost convocați succesiv la sediul Parchetului General pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile. În cazul lui Ion Iliescu, ar fi fost aplicată o procedură specială de punere sub acuzare, deoarece el nu s-ar putea deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.

Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu ar fi fost trimis în judecată pentru presupuse infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu. Cu toate acestea, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei. Judecătorii ar fi decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, constatând nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu, împreună cu Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiralul (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma ar fi fost trimiși în judecată.

Procurorii militari ar fi susținut că în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului ar fi hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care ar fi militat în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și și-au exprimat pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care dețineau puterea politică la acel moment.

Ar fi fost implicate în acest atac, în mod presupus ilegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Conform Parchetului Militar, atacul ar fi fost desfășurat în dimineața zilei de 13 iunie 1990 și ar fi avut următoarele consecințe: decesul prin împușcare a patru persoane, violarea a două persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane și privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive politice, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane ar fi fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde ar fi fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când ar fi fost lăsate să plece, după o cercetare sumară. Fostul președinte Ion Iliescu ar fi fost acuzat de procurorii militari că ar fi dat ordinul pentru evacuarea forțată a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin angajarea unor muncitori din marile întreprinderi din București.

foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii