Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Cum a scăpat Elena Udrea de prima condamnare definitivă, primită în dosarul „Gala Bute”

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 6 martie 2021 Etichete: ,

Condamnată, în primă instanță, la opt ani de închisoare în dosarul campaniei prezidențiale din 2009, Elena Udrea nu se află la prima experiență de acest gen. Și nici procurorii, care au mai obținut o pedeapsă în cazul fostei șefe de la Turism, însă nu au și văzut-o după gratii, deși decizia de atunci a devenit și definitivă. Înainte de sentința finală în dosarul „Gala Bute”, Udrea a plecat în Costa Rica, unde a rămas până a scăpat de acea condamnare, în urma unor decizii ale CCR.

Acesta a și fost unul dintre argumentele DNA, în susținerea cererii de plasare a Elenei Udrea sub control judiciar. Totodată, anchetatorii au susținut că fostul ministru ar fi afectat încrederea în justiție prin declarațiile făcute după condamnare.

În replică, Udrea a negat că are intenția de a părăsi România pentru a fugi din calea verdictului. Mai mult decât atât, a spus că inclusiv președintele României a vorbit despre o decizie a instanței, în cazul 10 August. În plus, a adăugat Udrea, există precedent cu privire la discutarea în public despre un dosar: cel al Laurei Codruța Kovesi, căreia i-a fost ridicat controlul judiciar impus de Secția Specială, în condițiile în care a făcut referiri la acea anchetă.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Udrea invocă dosarul lui Kovesi drept precedent pentru expunerea publică a punctului de vedere

În cele din urmă, judecătoarea de la Curtea de Apel București, cea care a și condamnat-o pe Udrea, s-a opus măsurii controlului judiciar, iar DNA a contestat verdictul.

S-a mai întâmplat

Dosarul campaniei prezidențiale din 2009 nu este primul în care Elena Udrea este condamnată. Fosta șefă de la Turism a primit chiar și o decizie definitivă: șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, în 2018.

Înainte de condamnarea definitivă, însă, Udrea a plecat în Costa Rica. Acolo, a cerut azil politic, motivând că în România a fost supusă unor abuzuri în justiție și că dosarele în care este vizată, inclusiv cel în care a primit pedeapsa definitivă, se bazează pe acuzații fabricate. Nu l-a obținut, ba chiar a și fost arestată o perioadă în exotica țară.

Deciziile CCR care au ajutat-o pe Udrea

În 2018, după condamnarea Elenei Udrea de către un complet de cinci judecători de la Instanța Supremă, Curtea Constituțională a stabilit că modul de compunere al acestor completuri nu a respectat legea. Ca urmare a deciziei CCR, judecătorii au anulat verdictul definitiv din dosar și au dispus rejudecarea apelului.

Pe baza unei alte decizii a CCR, de această dată legată de completurile de trei judecători de la ÎCCJ (unul din ele fiind cel care a dictat decizia în prima instanță în cazul „Gala Bute”), procesul a fost suspendat. Și asta pentru că este așteptată o decizie și de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), după ce mai multe instanțe din România au întrebat CJUE cum și în ce măsură trebuie aplicată decizia CCR.

CITEȘTE ȘI: Scandalul completurilor de la ÎCCJ | Avocatul general al Curții de Justiție a UE: Deciziile CCR, compatibile cu dreptul Uniunii

După ce a scăpat de executarea pedepsei din dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea s-a întors în România.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW