Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Marcel Ciolacu, desemnat premier de președintele Klaus Iohannis

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 13 iunie 2023 Etichete: , ,

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a fost desemnat în funcția de prim-ministru al României, marți, 13 iunie, de președintele Klaus Iohannis, în urma demisiei din aceeași funcție a președintelui Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă.

Procedura reprezintă o formalitate, în condițiile în care PSD și PNL au anunțat deja că Marcel Ciolacu va prelua șefia Executivului, în urma demisiei lui Nicolae Ciucă, demisie prevăzută în protocolul asumat în urmă cu un an și jumătate de coaliția PNL-PSD-UDMR.

Președintele Klaus Iohannis a invitat marți, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier.

„După consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar, acum, desemnez pentru poziția de premier al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl desemnez să formeze un Guvern de coaliție”, a anunțat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că formalizarea rotației premierilor reprezintă un nou nivel de implicare și seriozitate din partea coaliției de guvernare. Liderul de la Cotroceni a menționat că promisiunile făcute românilor, referitoare la stabilitate și rezolvarea crizelor, au fost îndeplinite, iar numirea noului prim-ministru este un pas înainte în acest sens.

„Coaliția de Guvernare a decis acum un și jumătate, la constituire, să funcționeze pe un model nou. Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare.

Am avut în prima parte ca prim-ministru pe Nicolae Ciucă (…) România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și, datorită felului în care au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetice, de inflație, România are creștere economică (…) Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.

Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate”, a mai transmis șeful statului.

Liderul PSD promite reforme

În urma numirii sale în funcția de prim-ministru, și Marcel Ciolacu a făcut câteva declarații. Liderul PSD a început prin a-i transmite urări de „La mulți ani” președintelui, care își serbează ziua de naștere pe 13 iunie și i-a mulțumit lui Ciucă pentru „gestul de onoare” pe care l-a făcut.

„Aș dori să vă transmis la mulți ani (…) Aș dori să îi mulțumesc domnului Nicolae Ciucă pentru gestul de onoare pe care l-a făcut. Nu din postura de președinte de Senat, ci din postura de român. Prin gestul său, România a trecut într-o altă etapă, o etapă de democrație consolidată”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social democraților a afirmat că își asumă responsabilitatea de a conduce un guvern orientat către economie și reforme, reafirmând angajamentul României față de valorile europene și internaționale

„Guvernul Ciucă a fost despre stabilizarea României. Îmi doresc ca guvernul condus de mine să fie despre economie și reformă. România trebuie să aibă un Guvern votat. Îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme și de PNRR. Locul României este în Uniunea Europeană și în NATO”, a adăugat Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI: De la Piața Centrală din Buzău la Palatul Victoria. Ascensiunea și controversele lui Marcel Ciolacu

Ciolacu a suspendat negocierile

Încheiat pe 25 noiembrie 2021, acordul politic între PSD, PNL și UDMR, prevede că Nicolae Ciucă are mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit premierul din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Rocada a întârziat însă trei săptămâni. Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă, 20 mai, suspendarea negocierilor cu PNL și UDMR în vederea formării unui nou guvern, până la rezolvarea grevei anunțate de sindicatele din educației și a reformei pensiilor speciale.

În continuare, președintele Klaus Iohannis va cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern.

CITEȘTE ȘI: Cine ar putea fi miniştrii PNL din Cabinetul Ciolacu. Nume „surpriză” la Justiție SURSE

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW