PoliticStirile zilei

BREAKING Guvernul a adoptat „Ordonanța austerității”: Salariile, pensiile și alocațiile – înghețate. Revine „taxa pe stâlp” / Diurnele „specialilor” din justiție, menținute

Guvernul a adoptat luni așa-numita „Ordonanța austerității”, care prevede înghețarea pensiilor și salariilor angajaților la stat, eliminarea facilităților fiscale ale angajaților din IT, construcții și agricultură, dar și introducerea unui impozit de 1% pentru construcții speciale (taxa pe stâlp). În schimb, deși prin proiectul publicat de Ministerul Finanțelor urmau să fie eliminate, diurnele acordate magistraților delegați, în cuantum lunar de aproximativ 2.000 de euro, vor fi menținute. 

Potrivit actului normativ, toate pensiile și salariile vor fi înghețate în 2025 la nivelul anului 2024, fapt ce a provocat nemulțumire în rândurile pensionarilor, dar și sindicaliștilor. Reprezentanți ai angajaților din Poliție și educație au protestat luni în fața Palatului Victoria, fiind nemulțumiți de această măsură, dar și de eliminarea plății orelor suplimentare, care anul viitor ar urma să fie compensate doar cu liberele.

De asemenea, de anul viitor, angajații din sectorul IT, construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai beneficia de facilități fiscale, astfel că vor trebui să achite impozitul pe venit de 10%, dar și constribuția la pilonul 2 de pensii.

Impozitului pe dividende va crește de la 8% la 10%.

„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul”, se arată în inițiativă.

De asemenea, pragul pentru microîntreprinderi până la care care se aplică cota de 3% va fi redus de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, în 2025, respectiv la 100.000 de euro începând din 2026.

„Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 250.000 de euro, respectiv 100.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2026, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu”, se arată în inițiativă.

Revine „taxa pe stâlp”

În același timp, va fi reintrodus impozitul de 1% pentru construcții speciale. Introdusă de guvernul Ponta în 2014 și abrogată 3 ani mai târziu, așa-numita „taxă pe stâlp” se aplică pentru centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, sonde de țiței, iazuri, baraje, ecluze, platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv.

„Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere”, se arată în propunerea de Ordonanță.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button