Friday, May 3, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Dosarul „10 august”, trimis în judecată de Parchetul general

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 8 august 2023 Etichete: , , , ,

La aproape 5 ani distanță de la represiunea violentă a forțelor de ordine asupra manifestanților care protestau împotriva PSD în Piața Victoriei pe data de 10 august 2018, procurorii de la Parchetul general au finalizat cercetările și i-au trimis în judecată pe directorului general al Jandarmeriei București, Laurenţiu Cazan, fostul inspector general al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, și pe fostul prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, respectiv pe alți 13 jandarmi care ar fi trebuit să asigure buna desfășurare a evenimentului.

Procurorii îi acuză pe cei trei șefi ai Jandarmeriei la vremea respectivă că, în calitate de coordonatori ai acțiunii, ar fi ordonat ilegal efectivelor de jandarmi din subordine intervenția în forță asupra a aproximativ 30.000 de persoane, câte se mai aflau în Piața Victoriei în jurul orei 23, fapt ce a dus la îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică. 433 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma acestei intervenții.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO. Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor”, arată Parchetul general.

Concret, arată anchetatorii, jandarmii au folosit 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe de calibru 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, opt pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână.

În același timp, procurorii îl acuză pe Laurențiu Cazan că ar fi mințit într-un raport de acțiune preliminar, întocmit pe 11 august 2018, cum că intervenția ar fi fost aprobată de prefectul Capitalei de la acel moment, Speranța Cliseru.

Ceilalți jandarmi inculpați în dosar sunt acuzați că ar fi utilizat forța fizică în mod nejustificat față de protestatari, , cauzându-le acestora suferințe fizice și/sau leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare între 1 și 50 zile de îngrijiri medicale.

Doi inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere cu procurorii, în vreme ce alții vor fi judecați separat pentru faptele lor. 312 persoane s-au constituit părți civile în cadrul dosarului.

Procurorii militari au dispus introducerea în procesul penal, în calitate de părți responsabile civilmente, a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. Procesul va fi judecat de Tribunalului Militar București.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii