Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Dosarul „10 august” se redeschide. Judecătorul Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București a admis contestația formulată de una dintre victime

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 16 aprilie 2021

Ancheta îndreptată împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în timpul represiunii violente din „10 august” va fi redeschisă, după ce judecătorul Ciprian Ghiță admis, vineri, contestația lui Ioan Crăciuneanu, una dintre persoanele agresate. Decizia este definitivă.

Procurorul de caz va fi obligat să reia cercetările pentru Laurențiu Cazan, comandatul acțiunii din piață, Ionuț Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș, aflați la cârma Jandarmeriei Române în urmă cu doi ani și Dan Mihai Chirică, pe atunci secretar de stat în Ministerul de Interne. Aceștia sunt urmăriți penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

„În baza art. 341 alin. 6 lit. b Cod procedură penală admite plângerea formulată de petentul Crăciuneanu Ioan împotriva ordonanței nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direc?ia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi, în consecinţă: Desfiinţează ordonanța nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată ?i Terorism in privinta solutiilor de: clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, CHIRICĂ MIHAI DAN, CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN ?i SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN”, se arată în încheierea instanței.

Context

DIICOT a clasat anul trecut dosar deschis împotriva foștilor șefi ai jandarmeriei din 10 august, însă pe fondul valului uriaș de indignare, Giorgiana Hosu, fosta șefă a acestei instituții, a revenit asupra deciziei și a solicitat redeschiderea.

Motivele pentru care Giorgiana Hosu a solicitat reluarea anchetei sunt aproape neverosimile: de când a preluat dosarul de la procurorii militari DIICOT a audiat doar patru martori, nu a reaudiat niciun suspect și nu a administrat toate probele.

CITEȘTE ȘI: 10 August amar | După doi ani, în loc să știm vinovații, ne întrebăm dacă-i mai căutăm

Știre în curs de actualizare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *