Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BEC a respins cererea de anulare a alegerilor locale din Costineşti / Candidatul PNL a obţinut mandatul de primar la diferenţă de două voturi

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 iunie 2024

Biroul Electoral Central a respins cererea de anulare a alegerilor locale desfășurate în comuna Costinești (județul Constanța), acolo unde, după mai multe numărări ale voturilor, nu s-a ajuns la un rezultat indiscutabil. Prin urmare, pe primul loc la finalul ultimei numărări cu un avans de două voturi, candidatul PNL, Gheorghe Mechenici, a obținut funcția de primar, relatează News.ro.

În hotărârea BEC se arată că s-a reţinut că, în urma contestaţiei făcute de candidatul PSD la Primăria Costineşti, Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 29 Costineşti a dispus renumărarea voturilor. Astfel, au fost identificate nereguli privind votul pe listele suplimentare şi votul unor persoane care nu aveau reşedinţa în localitate, iar BEC a cerut lămuriri de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

De asemenea, BEC a solicitat puncte de vedere de la Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 29 Costineşti şi de la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr.14 Constanţa.

Ca urmare, Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 29 Costineşti a solicitat anularea alegerilor, arătând că la Secţia din Schitu s-au prezentat trei cetăţeni străini care au votat pe listele suplimentare pentru alegerile locale, ulterior fiind făcute verificări de către poliţişti. Ulterior, s-a constatat că două dintre aceste persoane se regăsesc pe listele complementare, a treia fiind un cetăţean ucrainean care nu avea dreptul să voteze la niciunul dintre scrutinele din 9 iunie.

„putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripţie electorală, în cazul în care constată, în baza probelor administrate, că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă”, a transmis BEC.

Totodată, afirmă reprezentanţii BEC, în cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor într-o circumscripţie se poate face doar de către partide, alianţe electorale, alianţe politice sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidaţi independenţi şi doar în termen de 48 de ore de la închiderea votării.

Niciun rezultat concludent, după cinci numărări

La Costineşti a avut loc, marţi, cea de-a cincea numărare a voturilor. În prima fază, câştigător a fost Dumitru Jeanu de la PSD, actualul primar, la o diferenţă de un singur vot faţă de contracandidatul său, Gheorghe Mechenici, de la PNL. După renumărarea buletinelor, candidatul liberal avea mai multe voturi, dar decizia a fost contestată de adversarul său politic.

De asemenea, o altă numărătoare a voturilor a arătat că este egalitate între cei doi candidaţi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii