Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

BREAKING Consiliul General a aprobat dublarea tarifului la termoficare plătit de cetățeni

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 30 martie 2022

Consiliul General al Municipiului București a aprobat miercuri, 30 martie, majorarea la tarifului la energia termică achitat de cetățeni, de la 143 lei/gigacalorie, cât este în prezent, la 346,5 lei/gigacalorie, începând cu data de 1 aprilie 2022. S-au înregistrat 33 voturi „pentru”, 19 voturi „împotrivă” și o abținere.  

Anul trecut tariful întreg pentru energia termică a fost de 505 lei/gigacalorie, TVA inclus, sumă din care bucureștenii aveau de achitat 163 lei, restul fiind subvenție din partea Primăriei Capitalei.

După ce ANRE a aprobat Elcen, principalul producător al energiei termice în București, majorarea tarifelor cu 86%, pe cale de consecință, și Termoenergetica a crescut tariful de la 505 lei la 990 lei cu TVA. Numai că, între timp, a intrat în vigoare legea privind reducerea TVA la 5% pentru energia termică, astfel că prețul plătit de clienții Termoenergetica a ajuns la 143 lei/gigacalorie. Locuitorii Capitalei au beneficiat doar în această iarnă de acest tarif de „dumping”, pentru că diferența între 143 lei și 860 lei, tariful real al gigacaloriei după reducerea TVA, tot trebuia suportat de undeva.

Spre comparație, în Constanța tariful este de 450 lei/gigacalorie, Timișoara 365 lei – gigacalorie iar Oradea – 373 lei.

Nicușor Dan: Prin această modificare ne apropiem de tarifele din alte orașe

În intervenția sa, primarul general, Nicușor Dan, a evidențiat că această majorare este absolut necesară pentru menținerea sistemului de termoficare, în condițiile în care Primăria nu își permite să suporte întreaga scumpire.

„Este o majorare necesară pentru a echilibra sistemul de termoficare, pentru a menține sistemul de termoficare centralizat, care are o beneficii importante în ceea ce privește mediul. Este absolut necesară această majorare. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011. Prin această modificare ne apropiem de tarifele din alte orașe din România care au sisteme de termoficare”, a susținut Nicușor Dan.

Cătălin Deaconescu: Este o chestiune pur aritmetică

La rândul său, consilierul liberal Cătălin Deaconescu a recunoscut că scumpirea pentru cetățeni nu a putut fi evitată, în condițiile în care Termoenergetica și-a majorat tariful încă de la începutul acestui an.

„Dezmint ferm orice fel negociere asupra acestui tarif. Nu știu cu cine a negociat domnul Smighelschi (n.r. – Cosmin Smighelschi), dar nu cu noi. Majorarea acestui tarif este o chestiune pur aritmetică. Știam că se va întâmpla încă din noiembrie, când prețul de producție a energiei termice a fost majorat, știam din ianuarie când Termoenergetica și-a actualizat tarifele. A fost doar o chestiune de timp până când executivul să își facă calculele. Aș dori ca primarul general să își asume acest tarif pentru populație”, a afirmat Cătălin Deaconescu.

USR a votat, dar a pus condiții

Proiectul a fost susținut și de consilierii generali ai USR, care au condiționat votul de implementarea modificarea strategiei pentru termie, în sensul acordării dreptului la debranșare cetățenilor aflați la capătul sistemului, unde furnizarea energiei termice este deficitară.

„Grupul USR va vota pentru acest proiect. Populația nu trebuie să plătească în întregime creșterea prețurilor. Este o creștere care ne afectează pe toți, atât în privat cât și la stat. Este normal ca și Primăria să contribuie. Și subvenția va fi crescută. Această creștere va veni cu un pachet de reforme. Printre cele mai importante se numără strategia de termie, în sensul în care vrem să diversificăm sursele de producție, prin soluții prietenoase cu mediul, pompe de căldură, cogenerare. Mai mult decât atât, vrem să găsim soluții și pentru acei consumatori captivi, aflați la capătul rețelelor, prin simplificarea procesului de debranșare”, a menționat Cosmin Smighelschi, liderul consilierilor USR.

Andrei Rigu, consilier general din partea USR, a arătat că majorarea tarifului pentru termoficare se traduce printr-o reducere a subvenție pe care Primăria Capitalei trebuie să o achite către Termoenergetica.

„Subvenția la termoficare împreună cu cea de la transportul în comun reprezintă 60% din bugetul Capitalei. (…) Această creștere de tarif trebuie văzută ca o investiție în viitorul orașului. Dacă subvenția Primăriei Capitalei scade, cresc sumele pe care le poate investii în alte obiective”, a menționat Andrei Rigu.

Consilierii PSD s-au opus

Consilierii PSD au votat împotrivă. Liderul acestora, Aurelian Bădulescu, a acuzat lipsă de transparență în ceea ce privește tariful practicat de Termoenergetica.

„Considerăm că bucureștenii nu sunt pregătiți să facă față la sumele cu care vine domnul Nicușor Dan. ANRE atrage atenția, cât și celor de la Termoenergetica cât și Consiliului General că valorile de pierderi tehnologice nu au fost evidențiate, lucru care nu asigură destul de mare transparență, ceea ce influențează negativ prețul pe care Nicușor Dan îl propune spre aprobare”, a subliniat Aurelian Bădulescu.

Lipsesc circa 500 milioane lei

Chiar și prin această majorare de 240% a tarifelor plătite de populație, subvenția ar urma să crească de la 987 milioane lei, cât a fost anul trecut și cât a bugetat PMP pentru 2022, la circa 1,5 miliarde lei. Rămâne de văzut cine va suporta sarcina suplimentară.

Cel puțin o parte din această sumă, potrivit unor surse Mainnews.ro, ar putea veni printr-un credit de la Guvern. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va concretiza, având în vedere că primarul general Nicușor Dan nu se află chiar în cele mai bune relații cu actualii membri ai cabinetului Ciucă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *