Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


BREAKING CNAIR a reziliat contractul pentru lotul Biharia – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 mai 2022

Cu mai bine de un an întârziere, timp în care pe șantier nu s-a dat o singură lopată, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reziliat contractul cu grupul de firme Selina pentru proiectarea și execuția lucrărilor lotul Biharia – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania. Anunțul a fost făcut joi, 12 mai, de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. 

În cadrul unei întâlniri avute cu jurnaliștii la începutul acestui an, Sorin Grindeanu a transmis că CNAIR va rezilia acest contract, având în vedere blocajul iremediabil. Trei luni mai târziu, pe 24 martie, directorul companiei, Cristian Pistol, a anunțat că decizia urmează să fie parafată în „câteva zile”, ceea ce avea să însemne aproape două luni.

Selina și-a subestimat costurile

Compania de drumuri a semnat în iunie 2020 contractul pentru continuarea lucrărilor la lotul Biharia – Chiribiș cu grupul de firme Selina pe 326 milioane lei fără TVA. Suma a ridicat mari suspiciuni încă din acel moment, în condițiile în care reprezenta doar 66,4 % din cea estimată de CNAIR pentru acele lucrări.

Chiar austriecii de la Strabag, participanți la la licitație, au avertizat că este imposibil să fie construit acest lot pe o sumă atât de mică. Așa cum era de așteptat, cei de la Selina și-au dat repede seamă că vor rămâne în pierdere dacă aleg să efectueze lucrările pe suma din contract, așa că, în proiectul tehnic au prevăzut mai multe lucrări suplimentare prin care valoarea era majorată cu circa 50%, adică în jur de 500 milioane lei fără TVA. Cum așa ceva este ilegal, chiar și în situația în care lucrările respective ar fi fost justificate, angajații CNAIR au refuzat să aprobe proiectul tehnic. Situația aceasta trenează de circa un an.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW