Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Constructorul care blochează lucrările pe A3 Biharia – Chiribiș, desemnat câștigător pe A7 Ploiești – Buzău

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 martie 2022

Scenă demnă de operele lui Kafka în România. Unui constructor care de un an de zile blochează lucrările pe un lot de autostradă, CNAIR îi atribuie noi și noi contracte. Este vorba despre grupul de firme Selina, iar lotul încremenit la avansul lăsat de Bechtel cu ani în urmă este Biharia – Chiribiș din Autostrada Transilvania. Marți, același constructor a fost desemnat câștigător pentru realizarea lotului 3 al Autostrăzii Ploiești – Buzău. 

De ce nu lucrează Selina

Compania de drumuri a semnat în iunie 2020 contractul pentru continuarea lucrărilor la lotul Biharia – Chiribiș cu grupul de firme Selina pe 326 milioane lei fără TVA. Suma a ridicat mari suspiciuni încă din acel moment, în condițiile în care reprezenta doar 66,4 % din cea estimată de CNAIR pentru acele lucrări. Chiar austriecii de la Strabag, participanți la la licitație, au avertizat că este imposibil să fie construit acest lot pe o sumă atât de mică. Așa cum era de așteptat, cei de la Selina și-au dat repede seamă că vor rămâne în pierdere dacă aleg să efectueze lucrările pe suma din contract, așa că, în proiectul tehnic au prevăzut mai multe lucrări suplimentare prin care valoarea era majorată cu circa 50%, adică în jur de 500 milioane lei fără TVA. Cum așa ceva este ilegal, chiar și în situația în care lucrările respective ar fi fost justificate, angajații CNAIR au refuzat să aprobe proiectul tehnic. Situația aceasta trenează de circa un an.

Repetentul clasei primește coroniță

În loc să îi fie reziliată înțelegerea și să îi fie interzisă participarea la licitații organizate de stat pentru trei ani, cum ar fi fost firesc după blocajul creat, Selina primește noi și noi contracte. La începutul acestui an grupul Selina a fost desemnat câștigător pe lotul Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania, însă deocamdată nu s-a putut semna contractul, ca urmare a unei contestații depuse de Strabag la CNSC.

Marți, 8 martie, Selina a câștigat o nouă licitație. Este vorba despre lotul 3 Pietroasele – Buzău (13,9 km) al autostrăzii Ploiești – Buzău. Consorțiul orădean, patronat de controversatul afacerist Beniamin Rus, a ofertat 947,7 milioane lei fără TVA, adică 81% din estimarea CNAIR. Durata de execuție a contractului este de 20 de luni, însă acesta se scurge doar după semnarea contractului și emiterea ordinului de începere. Finanțarea este asigurată prin PNRR, astfel lucrările trebuie finalizate cel târziu în anul 2026.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW