Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Ciolacu suspendă negocierile pentru noul guvern până la rezolvarea grevei profesorilor și reformei pensiilor speciale

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 mai 2023 Etichete: , ,

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat sâmbătă, 20 mai, suspendarea negocierilor cu PNL și UDMR în vederea formării unui nou guvern, până la rezolvarea grevei anunțate de sindicatele din educației și a reformei pensiilor speciale.

Deși ar fi trebuit să reia luni discuțiile pentru formarea unui nou guvern, liderii PSD, PNL și UDMR  vor trebui mai întâi să conlucreze pentru rezolvarea grevei profesorilor și problema privind reforma pensiilor speciale. Anunțul a fost făcut de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care în teorie ar trebui să preia șefia noului cabinet.

„De când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea ţării şi buna guvernare, astfel încât românii şi economia româneasca să treacă mai uşor peste multiplele crize cu care ne confruntăm. Este clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor. De aceea, cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenţilor politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar şi restanţa majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorităţi, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Grevă în sistemul de educație

Sindicatele din educație urmează să declanșeze luni, 22 mai, grevă generală în școli, licee și universități, după ce negocierile cu liderii coaliției de guvernare au eșuat. Profesorii spun că sunt nemulțumiți, în primul rând, de nivelul de salarizare, dar și de blocarea angajărilor în sistem.

Această din urmă doleanță a fost însă rezolvată de executiv, care a aprobat în regim de urgență un memorandum în vederea organizării de concursuri în perioada 1 septembrie – 31 decembrie.

Mult mai dificil va fi însă de găsit un acord în privința salariilor, în condițiile în care cadrele didactice cer majorarea substanțială. Plătit în prezent cu circa 2.400 lei, un profesor debutant ar trebui să câștige, în opinia sindicatelor, cel puțin 4.000 lei.

Pensiile speciale blochează PNRR

O altă criza majoră este legată de Planul Național de Redresare și Reziliență. Guvernul nu a reușit încă să atragă tranșa a doua, în valoare de 3,22 miliarde euro (400 milioane euro au fost deja acordate drept prefinanțare), din cauza neîndeplinirii tuturor angajamentelor.

Mai gravă este însă situația în ceea ce privește cererea cea de-a treia cerere de plată, în valoare de 3,1 miliarde euro, condiționată, printre altele, de reforma pensiilor speciale. O lege în acest sens, adoptată de Guvern, se află pentru dezbatere în Parlament, însă reprezentanții Comisiei Europene au avertizat deja că prevederile actului normativ nu duc la îndeplinirea obligației din PNRR. Soluțiile sunt incluse într-un raport elaborat de experți ai Băncii Mondiale, însă adoptarea acestora într-un act normativ va duce la scăderea drastică a pensiilor polițiștilor și militarilor, cel puțin a celor care ar urma să beneficieze. Liderii coaliției vor pe cât posibil să evite un astfel de scenariu, având în vedere că anul viitor vor fi organizate patru rânduri de alegeri.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii