Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Biden anunță împrumuturi de 4 miliarde dolari pentru realizarea în România a primei centrale nucleare cu reactoare modulare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 mai 2023 Etichete:

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, în cadrul reuniunii G7 desfășurată la Hisoshima, că două instituții financiare guvernamentale americane au emis scrisori de interes pentru împrumuturi potențiale de 4 miliarde de dolari pentru realizarea în România a primei centrale nucleare cu reactoare modulare. 

În același timp, prin intermediu Export–Import Bank, SUA ar urma să acorde un sprijin de până la 99 milioane dolari pentru pentru proiectarea centralei modulare. La acesta s-ar putea adăuga până 175 milioane dolari, după ce mai multe instituții publice și private din Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite și-au manifestat interesul în acest sens, potrivit anunțului făcut de Casa Albă.

„Pe baza sprijinului acordat anterior de guvernul SUA pentru dezvoltarea primei centrale SMR din România, care utilizează tehnologia companiei americane NuScale Power și serviciile de inginerie și construcție ale Fluor Corporation, EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un sprijin potențial de până la 99 milioane dolari pentru RoPower Nuclear S.A. pentru activități de proiectare – alături de manifestări de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite – care, împreună, se ridică la o valoare totală de până la 275 de milioane dolari în faza inițială. (…) În plus, DFC (n.r. – U.S. International Development Finance Corporation) și U.S. EXIM (n.r. – Export–Import Bank of the United States) au emis scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 1 miliard dolari, respectiv 3 miliarde dolari, pentru implementarea proiectului”, a transmis Casa Albă, într-un comunicat de presă.

NuScale Power și RoPower (compania de proiect) au încheiat, la începutul acestui an, contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru centrala NuScale (462 MWe) din România.

Lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești.

Proiectul, care va dura 8 luni, include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depășească capacitatea fostei centrale de la Doicești. Soluția comună nucleară și regenerabilă va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o noua viziune asupra surselor de generare pentru sistemul energetic național.

Autoritățile speră că prin această investiție vor fi generate peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în același timp, și alte beneficii comunității locale.

Comentarii