Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Licu îi va lua locul lui Valer Dorneanu la Curtea Constituțională. Iuliana Scântei, nominalizarea Senatului / UPDATE USR, sesizare la CCR

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 3 mai 2022

Bogdan Licu, propunerea Camerei Deputaților, și Iuliana Scântei, propunerea Senatului, au fost numiți de Parlament pentru a înlocui judecătorii ale căror mandate la Curtea Constituțională a României expiră pe parcursul anului 2022. 

Bogdan Licu, actual adjunct al Procurorului General al României, a fost propus de PSD și votat cu 208 voturi „pentru”, 93 voturi „contra”. Principalul contracandidat al său, Cristi Dănileț, din partea USR, a obținut 59 voturi „pentru”, 243 voturi „contra”.

Sunt magistrat, am vechime de peste 20 de ani în magistratură, am parcurs toate etapele profesionale din cadrul Ministerului Public, în 2 situații am fost și procuror general interimar, am fost și membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Sunt pregătit să îmi preiau mandatul de judecător la CCR, e o mare onoare și o mare responsabilitate. Dacă voi ajunge judecător CCR, voi apăra ordinea de drept, voi apăra drepturile și libertățile cetățenilor, voi apăra valorile europene”, a spus Bogdan Licu, în timpul dezbaterilor din Camera Deputaților.

În cazul Iulianei Scântei, actualul senator PNL și președinte al Comisiei juridice din Senat, a obținut 76 de voturi „pentru” și 34 „contra”. Principalul contracandidat al său, Peter Eckstein Kovacs, din partea USR, a obținut 88 de voturi „contra”.

Bogdan Licu îi va lua, astfel, locul actualului președinte al CCR, Valer Dorneanu, al cărui mandat la Curte expiră în luna iunie.

Iuliana Scântei îi va lua locul judecătoarei Mona Pivniceru, numită în anul 2013 de Senat.

USR atacă numirea lui Bogdan Licu la CCR

Deputații USR au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională a României, după ce Camera Deputaților l-a numit pe Bogdan Licu judecător la CCR.

Motivul invocat de USR ar fi că actualul adjunct al Procurorului General al României nu ar îndeplini criteriul constituțional al pregătirii juridice superioare.

Prin nedepunerea diplomei de licență la dosarul de candidatură, Bogdan Licu nu a respectat prevederile legale cu privire la documentele necesare a fi depuse în vederea numirii ca judecător la CCR.

La rândul său, Camera Deputaților nu a analizat documentele oficiale care să ateste îndeplinirea de către candidat a condițiilor de numire, încălcându-se astfel dispozițiile cuprinse în art. 5 alin. (5) din Legea nr. 47/1992”, se arată într-un comunicat USR.

În plus, formațiunea politică mai arată că din dosarul de candidatură ar fi lipsit și alte documente, precum cazierul judiciar și declarația de necolaborare cu Securitatea și cu actualele servicii de identitate.

Înalta competență profesională se dovedește prin rezultate profesionale de excepție, materializate în titluri științitifce, cărți și studii publicate, participări la reuniuni științifice de înaltă ținută, titluri academice etc.

Nu în ultimul rând, USR atrage atenția Curții Constituționale că au fost încălcate prevederile regulamentare prin votul „la pachet” exprimat în Comisia juridică, cu prilejul audierii candidaților”, se mai arată în comunicatul USR.

Prima reacție a lui Cristi Danileț

Imediat după votul din Camera Deputaților, judecătorul exclus de CSM din magistratură, Cristi Danileț, a precizat că își va continua activitățile care l-au consacrat ca profesionist al dreptului și activist civic, menționând că CCR va rămâne în sferele lui de interes pe plan profesional și științific.

1. Am urmat școala pe bune, am urmat liceul la profil mate-fizică, am fost premiant toată facultatea urmată la stat și la zi.

2. Am intrat din prima în magistratură, am urcat în carieră prin concurs autentic, am avut evaluări doar de „foarte bine”, am fost consilier al ministrului justiției și membru al CSM.

3. Am urmat curs postuniversitar, curs de masterat și am obținut titlul de doctor în drept. M-am specializat în drept administrativ și drept penal.

4. Am scris articole în revistele de specialitate juridică, am publicat monografii și cărți, am participat la sesiuni de comunicare științifică.

5. Am educat sute de studenți (în drept), mii de elevi (în educație jiridică) și zeci de tineri magistrați (în etică judiciară).

6. Nu am rude sau prieteni in serviciile de informații. Nu am făcut și nu fac politică. Nu am făcut și nu fac parte din serviciile de informații sau din masonerie. Nu am comis vreodată infracțiune. Nu există vreo hotărâre definitivă de excludere a mea din magistratură. Fac parte din organizații neguvernamentale cu care desfășor programe civice, dintre care cel de educație juridică este cel mai cunoscut.

7. Am reacționat public la încălcarea statului de drept, fără a mă gândi la consecințele asupra persoanei sau familiei mele. Și au fost. Am vorbit pentru prima dată de corupția judiciară, am susținut înăsprirea regimului de tratare a cazurilor de corupție, trafic de persoane, trafic de droguri, violentă sexuală și violență domestică.

8. Sunt primul magistrat cu blog din România. Sunt magistratul cu cei mai mulți prieteni și urmăritori din România. Sunt cel mai citat magistrat din centrul și estul Europei. Da, am cont pe Insta și pe tiktok.

9. Am fost speaker la mai multe evenimente internaționale, am condus proiecte internaționale, am fost expert în trei țări și trainer în alte două. Cunosc standardele internaționale în domeniul statului de drept și îmbrățișez orientarea pro-europeană a României.

10. Pentru că am fost întrebat la mișto azi în plenul Camerei, eu răspund la modul serios: practic karate din adolescență și, da, știu să tund gardul viu cu fierăstrăul electric

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 83225 more Information to that Topic: mainnews.ro/bogdan-licu-ii-va-lua-locul-lui-valer-dorneanu-la-curtea-constitutionala-iuliana-scantei-nominalizarea-senatului/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/bogdan-licu-ii-va-lua-locul-lui-valer-dorneanu-la-curtea-constitutionala-iuliana-scantei-nominalizarea-senatului/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/bogdan-licu-ii-va-lua-locul-lui-valer-dorneanu-la-curtea-constitutionala-iuliana-scantei-nominalizarea-senatului/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *