Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Bogdan Licu, despre declinarea dosarului 10 august: O să fac o confruntare, să lămuresc ce s-a întâmplat

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 2 iulie 2019 Etichete: , , ,

Bogdan Licu, procuror general interimar, susține că nu a fost consultat cu privire la declinarea dosarului 10 august de la Secția Militară la DIICOT, menționând că va face o confruntare între cele două structuri. Licu îi critică pe procurorii militari, susținând că cercetările au stagnat.

„Nu am fost consultat inainte de decizie, stiu ce stiti si dvs. S-au constituti doua dosare, unul la DIICOT, unul la Sectia Parchetelor Militare. O sa fac o confruntare sa lamuresc ce s-a intamplat, ca acum arunca unii pe altii. Sper sa fie pozitive consecintele. Au cam stagnat cercetarile. Sper ca odata cu clarificarea competentei, lucrurile sa mearga intr-un ritm accelerat. Cel mai grav lucru pe care il poate face un procuror e sa tina dosarele nelucrate”, a declarat Bogdan Licu.

Procurorii militari au declinat dosarul la DIICOT după 11 luni de anchetă

Procurorii militari au constatat, după 11 luni, că nu sunt competenţi să ancheteze faptele întrucât infracţiunile investigate au fost de natură să pună în pericol siguranţa naţională, menționează sursele citate.

Ordonanța de declinare a fost transmisă de procurorii militari după ce DIICOT a cerut să studieze cauza, pentru a analiza dacă poate fi reunită cu cea deschisă ca urmare a plângeri Jandarmeriei Române, privind infracțiuni contra ordinii constituționale.

Comunicatul Secției Militare

Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018, din data de 28.06.2019, declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în vederea continuării cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018, desfășurat în Piața Victoriei din municipiul București, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10 august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională.

Competența D.I.I.C.O.T. este atrasă de dispozițiile art. 412 din Codul penal cu referire la art 397 alin 2 din Codul penal, dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale”, au transmis procurorii militari.

Stadiul anchetei privind intervenția jandarmilor

După protestul din 10 august, când sute de persoane au acuzat Jandarmeria că a intervenit brutal, procurorii militari au deschis o anchetă. Șefii Jandarmeriei Române și un secretar de stat din MAI au fost puși sub învinuire.

Ulterior, Jandarmeria a depus o plângere privind infracțiuni contra ordinii constituționale, invocând o posibilă tentativă de lovitură de stat.

În acest context, DIICOT face investigații privind finanțarea protestelor.

Dosarul a fost deschis imediat după protest, fiind audiate sute de persoane și vizionate mai multe imagini. Procurorii așteaptă acum expertiza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi la protestul din 10 august. Procedura ar urma să fie finalizată la finalul lunii iulie, au declarat surse judiciare pentru mainnews.ro.

Sursele citate au precizat că Institutul de Criminalistică va folosi reactivi din străinătate.
Realizarea expertizei fizico-chimică a fost dispusă la sfârsitul anului trecut, aceasta urmând a stabili compozitia substanțelor folosite de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor.

Expertiza a fost solicitată după ce mai mulţi protestatari au reclamat stări de rău după miting.

Anchetatorii au cerut, la finalul lui 2018, acte de la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, precizând ca unele documente secrete nu au fost declasificate.

Ulterior, în aprilie, procurorii spuneau că au făcut demersuri pentru desecretizarea documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii structurilor subordonate MAI, printre care şi Jandarmeria Română. Parchetul menţiona şi atunci că unele documente au rămas clasificate.

Citeste si:  Controverse după ce un copil de 8 ani a fost luat cu forţa din plasament de un procuror. Bogdan Licu a demarat control/ Reacția premierului și explicațiile parchetului

Recent, anchetatorii au solicitat, din nou, declasificarea tuturor documentelor privind intervenţia Jandarmeriei. În prezent, procurorii aşteaptă răspunsul Ministerului de Interne.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *