Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: Republica Moldova este statul vecin cel mai afectat de agresiunea rusă în Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 31 august 2022

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a exprimat, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Praga, preocuparea cu privire la așa-zisele „referendumuri” care ar urma să fie organizate în regiunile ocupate ale Ucrainei pentru a fi anexate la Rusia, subliniind faptul că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru un astfel de scenariu.

El a subliniat, totodată, importanța menținerii presiunii asupra Rusiei și, în acest context, a exprimat susținerea pentru suspendarea integrală a Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor.

CITEȘTE ȘI Cetățenii ruși vor obține mai greu vizele de intrare în Uniunea Europeană. Decizia, aprobată de miniștrii de Externe din UE

„Totodată, șeful diplomației române a arătat deschiderea țării noastre pentru adoptarea de măsuri suplimentare de restrângere a circulației cetățenilor ruși în UE, cu accent pe vizele în scop turistic, apreciind că astfel de măsuri trebuie să fie solid fundamentate juridic și să nu afecteze persoanele care au nevoie de vize umanitare, medicale sau de protecție, fie pentru opozanți, fie pentru persoane care sunt ținte ale amenințărilor regimului actual din Rusia. De asemenea, în acest context, oficialul român a arătat că este important ca eventualele măsuri ce pot fi luate să nu afecteze capacitatea UE de a expune generația tânără din Rusia la valorile europene”, se arată într-un comunicat al MAE.

Între altele, Aurescu a evocat imposibilitatea revenirii la situația „business as usual” și a arătat că orice reflecție asupra viitorului relațiilor dintre UE și Rusia trebuie să țină cont de evoluțiile privind Ucraina, cu accent asupra necesității eliminării oricăror dependențe ale statelor membre UE față de Rusia.

În contextul gestionării efectelor agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, ministrul român a amintit de contribuția României în combaterea narativului rus în Africa, precum și de sprijinul oferit de țara noastră pentru a facilita exportul de cereale din Ucraina către state afectate de criza alimentară.

De asemenea, a informat că România va utiliza oportunitatea de dialog multilateral oferită de Adunarea Generală a ONU, din luna septembrie 2022, pentru a contracara narativul rus și pentru a promova eforturile țării noastre în domeniul securității alimentare.

De menționat este că în marja reuniunii Gymnich, a avut loc, de asemenea, o reuniune informală de lucru la care au participat miniștrii de externe din Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

În cadrul reuniunii, Aurescu a vorbit și despre sprijinul acordat Republicii Moldova și perspectiva europeană a statelor din Vecinătatea Estică, în special în urma deciziei de acordare a statutului de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova.

Despre Republica Moldova, liberalul a arătat că este statul vecin cel mai afectat de agresiunea rusă în Ucraina.

„În acest context, ministrul român a subliniat importanța acordării de asistență pentru reforme celor trei state, a căror opțiune strategică privind aderarea la Uniunea Europeană, consfințită prin deciziile adoptate la Consiliul European din luna iunie 2022, trebuie sprijinită în continuare, inclusiv în ceea ce privește implementarea măsurilor incluse în Opiniile Comisiei Europene din 17 iunie 2022.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat în special determinarea arătată de Republica Moldova în demersurile de apropiere față de Uniunea Europeană, în ciuda vulnerabilităților cu care se confruntă societatea din Republica Moldova și autoritățile de la Chișinău, ca statul vecin cel mai afectat de agresiunea rusă în Ucraina.

Astfel, ministrul român s-a referit la crizele care se suprapun în Republica Moldova în materie de securitate socială, economică și energetică, precum și presiunile ce decurg din gestionarea valului de refugiați din Ucraina, prezentând eforturile de sprijin ale României, în special lansarea, în luna aprilie, alături de Germania și Franța, a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova („Moldova Support Platform”).

De asemenea, a evocat obiectivele acestui instrument în ceea ce privește mobilizarea de asistență financiară directă, dar și în materie de acordare de asistență tehnică pentru implementarea reformelor ce fac obiectul angajamentelor Guvernului actual de la Chișinău, subliniind rezultatele foarte bune ale conferinței de la București din 15 iulie, pe care a găzduit-o și co-prezidat-o, precum și faptul că o nouă reuniune la nivel ministerial a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova va avea loc la Paris, până la finalul acestui an”, conchide MAE.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW