Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Bogdan Aurescu prezintă obiectivele NATO în dialogul cu Federația Rusă: Să vedem retragerea trupelor și încetarea amenințării cu folosirea forței

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 10 ianuarie 2022

România consideră că mișcările de trupe rusești la granița Ucrainei cu Federația Rusă sunt nejustificate și provoacă îngrijorare, a subliniat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, în cadrul unei declarații de presă susținută luni, 10 ianuarie.

Bogdan Aurescu a prezentat poziția României cu privire la tensiunile de la granița dintre Ucraina și Federația Rusă, așa cum a fost expusă și în cadrul întâlnirii miniștrilor de Externe din NATO, de vineri.

Suntem deschiși la dialog, face parte din acordarea duală pe care NATO o are față de Rusia, este o abordare care combină descurajarea și apărarea și dialogul, iar din perspectiva României susținem acest dialog, dar trebuie avut în vedere că dialogul trebuie bazat pe o serie de măsuri ferme de descurajare”, a explicat ministrul de Externe.

Ministrul a precizat că cerințele cu care oficialii de la Kremlin se vor prezenta la întâlnirile din această săptămână sunt „inacceptabile” de către NATO, precizând că este vorba de „dialog, nu negociere”.

Obiectivul acestui dialog trebuie să fie dezescaladarea situației de securitate, să vedem o retragere a trupelor Rusiei și încetarea amenințării cu folosirea forței, aspect care este inacceptabil, din punct de vedere al cadrului internațional și al ordinii internaționale bazate pe reguli”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Totodată, Aurescu a făcut apel la o mai strânsă colaborare între NATO și Uniunea Europeană în ceea ce privește abordarea relației cu Federația Rusă.

Context

Statele Unite și Federația Rusă vor demara luni, 10 ianuarie, dialogul bilateral, într-o întâlnire programată la Geneva, în vederea găsirii unor soluții privind detensionarea situației de la granița Ucrainei.

Delegația americană este condusă de Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat, în vreme de Federația Rusă este reprezentată de o delegație condusă de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului afacerilor externe.

Totuși, nu ne putem aștepta la prea multe concluzii după întrevederea de astăzi dintre Wendy Sherman și Serghei Riabkov, în condițiile în care anumite subiecte vor fi rezervate Consiliului NATO – Rusia de la Bruxelles, din 12 ianuarie, respectiv reuniunii Consiliului Permanent OSCE de la Viena, care se va desfășura pe 13 ianuarie.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *