Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

BNR a prezentat Raportul asupra inflației. Ce se întâmplă cu prețurile în perioada următoare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 august 2021

Banca Națională a României a majorat la 5,6% prognoza privind rata inflaţiei pentru finalul acestui an, în creștere cu 1,5% față de prognoza precedentă. 

În contextul reluării activităților economice în acest an, majoritatea statelor europene se confruntă cu presiuni inflaționiste. Potrivit BNR, O contribuție importantă la accelerarea recentă a inflației a provenit din partea componentei energetice, pe fondul majorării cotațiilor petrolului, dar și al unor efecte de bază semnificative, asociate nivelurilor deosebit de reduse înregistrate în primăvara anului 2020, ulterior debutului pandemiei.

De asemenea, prețurile materiilor prime au consemnat creșteri generalizate în perioadele recente, în condițiile cererii solide din partea industriei prelucrătoare și a sectorului construcțiilor, dar și pentru refacerea stocurilor, în special în cazul Chinei.

Rata inflației la jumătatea anului va fi anunțată în zilele următoare, însă, conform Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se va situa în jur de 5%. Asta înseamnă că prețurile în a doua parte a anului se vor stabiliza.

Prezentarea Raportului asupra inflației este disponibilă aici

Raportul asupra inflației este disponibil aici

Câștigul salarial mediu a crescut

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în luna mai, salariul mediu net a fost de 3.492 lei, cu 9,8% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. În același timp, indicele câştigului salarial real (raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum) a fost 105,8% pentru luna mai 2021 față de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Scumpiri la energie electrică și gaze naturale

Liberalizarea piețelor la energie electrică și gaze naturale a adus scumpiri pentru consumatorii casnici, tendință resimțită și în majoritatea statelor din regiune, mai ales pentru cei care nu și-au încheiat un contract cu un furnizor pe piața concurențială.

Potrivit unei analize realizate de Asociației Energia Inteligentă arată pentru următorul an următoarele:

– Creștere a prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu circa 20%;

– Creștere a prețului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu circa 10%;

– Creștere a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, de minim 50%;

– Creștere a prețului lemnelor de foc cu circa 10%.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *