Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană a revizuit prognoza de creștere economică pentru România

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 februarie 2022

Economia românească a înregistrat în anul 2021 o creștere de 6,3%, însă ritmul de creștere va scădea 2022 până la 4,2%, potrivit prognozei de iarnă, dată publicității joi, 10 februarie, de Comisia Europeană.

Potrivit executivului comunitar, spre sfârșitul anului trecut, ritmul de creștere a scăzut din cauza problemelor legate de aprovizionare, un nou val al pandemiei de COVID-19 și a creșterii ratei inflației. În ciuda acestei pierderi de elan, care va continua în primăvara lui 2022, cele mai recente date referitoare la încrederea în economie indică o perspectivă de creştere pozitivă, chiar dacă una moderată, în special în servicii, comerţul cu amănuntul, construcţii şi industrie.

Spre comparație, în noiembrie 2021, executivul european estima o creștere de 7% în 2021 și de 5,1% în 2022, respectiv 5,2% în 2023.

Crește rata inflației

Potrivit Comisie Europene, consumul privat este de așteptat să își revină în a doua jumătate a anului 2022, pe măsură ce restricțiile legate de pandemie vor fi ridicate iar inflaţia se va tempera.  Este de așteptat ca investițiile să rămână solide în această perioadă, ținând cont de mecanismul de redresare și reziliență dar și alte fonduri UE.

În schimb, Comisia se așteaptă ca prețurile să crească și în anul 2022, ca urmare a creșterilor înregistrate pe piața de energie. Anul acesta executivul comunitar estimează o inflație medie anuală de 5,3%, însă în 2023 ar urma să ajungă la 2,5%, pe măsură ce prețurile la energie se vor modera și va apărea un efect de bază.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *