Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25%. Ce înseamnă această decizie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 octombrie 2022 Etichete: ,

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, de la 5,5% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

În același timp, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,5% pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,5% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022.

De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

BNR încearcă să stăpânească inflația

Prin aceste decizii, conducerea băncii centrale urmărește temperarea creșterii prețurilor prin reducerea consumului.

„Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse”, au transmis reprezentanții BNR.

Cresc ratele românilor

În perioada următoare sunt așteptate și anumite efecte negative. În primul rând, creditele vor fi mai scumpe din cauza faptului că băncile vor fi nevoite să crească dobânzile. Situat în prezent la 7,92%, indicele ROBOR la 3 luni, cel față de care se calculează unele dintre ratele la creditele în lei, este de așteptat să crească.

Urmează să se majoreze și IRCC, indicele față de care se calculează ratele la creditele în lei contractate după mai 2019, însă efectele deciziei BNR urmează să se vadă abia peste trei luni. Săptămâna trecută, IRCC s-a majorat la 4,06%, față de 2,65%, valoarea înregistrată pe primul trimestru al acestui an.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii