Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Bilanțul cutremurului din Oltenia. Mai multe instituții publice au fost afectate / Apelul autorităților

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Mai multe sedii ale unor instituții publice din Gorj, Dolj și Mehedinți au fost afectate în urma cutremurului de 5,7 grade pe Scara Richter produs marți, 14 februarie, potrivit informațiilor transmise de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. În sediul Primăriei Târgu Jiu, 2 persoane au fost rănite ușor în timpul seismului.

Autoritățile au transmis mai multe detalii referitoare la cel de-al doilea cutremur de peste 5 grade produs în ultimele 24 de ore în zona Olteniei.

E o zonă în care nu s-au produs cutremure, decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici (…) Este o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut (n.r. a dat ca exemplu anii 1943, 1910, 1850)”, a explicat inginerul Constantin Ionescu, directorul Institutului pentru Fizica Pământului, într-o conferință de presă susținută la Guvern.

În urma cutremurului de 5,7 grade au existat pagube în 6 localități din Gorj, Dolj și Mehedinți, sediile unor instituții publice fiind afectate.

În Târgu Jiu, de exemplu, au fost raportate fisuri la sediul Prefecturii Gorj, Biserica Centrală sau o Direcție pentru Evidența Populației.

Mai mult, din videoclipurile publicate pe rețelele de socializare, la sediul Primăriei Târgu Jiu mai multe cărămizi s-au desprins și au căzut pe mașinile parcate în sediul instituției.

CITEȘTE ȘI: Cărămizi căzute pe mașini sau oameni speriați. Efectele cutremurului de peste 5 grade din Oltenia, în imagini

Totodată, 2 persoane care se aflau în sediul Primăriei au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost rănite ușor la cap și la spate, potrivit datelor furnizate de șeful DSU.

Alte 7 case de locuit, 2 spații comerciale și 5 blocuri din Gorj au fost afectate în urma seismului.

La sediul Poliției de Frontieră din Calafat „există elemente de construcție în pericol să cadă”, a mai adăugat Arafat.

Șeful DSU a mai făcut un apel către populație să evite panica, întrucât „este posibil să fie ucigătoare” în timpul unui cutremur.

Din dorința de a vrea să știm mai mult, intrăm pe site-uri, Facebook, zone de informare și dezinformare, și tindem să credem tot ce scrie acolo, pentru că e o perioadă în care suntem îngrijorați. Intrați și verificați informațiile și de pe site-urile oficiale (…) toate au informații de folosit pentru dumneavoastră și comparați-le cu celelalte informații și puteți să judecați.

Multe persoane o să apară care o să înceapă să prezică că urmează alte cutremure, că fiți atenți, mâine, poimâine. Gândiți-vă într-un mod înțelept. Cel care poate prezice un cutremur înseamnă că a ajuns la un nivel mult mai presus decât știința”, a adăugat Raed Arafat.

Main News pune la dispoziția cititorilor ghidul realizat de autorități pentru comportamentul în caz de cutremur.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW