Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Administrația Biden pregătește sancțiuni îndreptate împotriva lui Vladimir Putin, în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2022

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a avertizat, marți seară, că SUA pregătește un set de sancțiuni îndreptate împotriva lui Vladimir Putin, în cazul în care Federația Rusă va invada Ucraina, relatează Reuters. Șeful diplomației europene avertizează că, în aceste zile, Europa se află în cel mai mare pericol din perioada post-Războiul Rece. 

Joe Biden consideră că, dacă Federația Rusă va ataca Ucraina cu cei peste 100.000 de soldați pe care îi are la graniță, ar fi vorba de „cea mai mare invazie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, eveniment care „va schimba lumea”.

SUA și UE pregătesc o serie de sancțiuni ce ar urma să fie aplicate Federației Ruse în cazul în care invadează Ucraina. Printre acestea se numără decuplarea băncilor ruse din sistemul SWIFT, folosit la nivel global pentru comunicarea interbancară, sau sancțiuni ce vizează gazoductul Nord Stream 2.

Administrația Biden discută, în aceste zile, cu reprezentanți ai țărilor și companiilor ce produc energie, pentru a asigura o alternativă la aprovizionarea cu gaze pe teritoriul Europei, în condițiile în care o treime din rezerva de gaze a UE provine din Federația Rusă.

Lucrăm pentru identificarea unor volume adiționale de gaz natural care să nu provină din Rusia, în special în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia și SUA”, a spus Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Avertismentul lui Josep Borrell

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a avertizat, marți, că, în ultimii 2 ani, mediul de securitate din Europa s-a înrăutățit treptat, menționând că, în aceste zile, trăim cel mai periculos moment din perioada post-Războiului Rece.

Europa este în pericol(…)Ne confruntăm cu un risc major de izbucnire a unui conflict pe continent. Rusia are peste 100.000 de trupe și echipamente militare la granița cu Ucraina. Amenință deschis că va folosi forța în cazul în care nu i se îndeplinesc cerințele. La mijloc este soarta ucrainenilor, dar și principiile de securitate ale Europei”, a declarat Josep Borrell.

Oficialul UE susține că Federația Rusă a subminează securitatea Europei de ani de zile și că încearcă să readucă în discuție necesitatea sferelor de influență, „concept care nu aparține de acest secol”.

Pregătim sancțiuni dure pentru a descuraja Rusia să ducă o campanie militară împotriva Ucrainei. Trebuie să fim gata pentru acest scenariu. Modul în care vom răspunde depinde de acțiunile Rusiei”, a precizat șeful diplomației europene.

Context

Încă din anul 2021, Occidentul a avertizat că Federația Rusă are, la granița cu Ucraina, peste 100.000 de trupe pregătite de o posibilă invazie. La începutul anului 2022, au avut loc o serie de întâlniri pe axa Moscova-Bruxelles-Washington, dar care nu au adus niciun rezultat concret până în acest moment.

NATO a anunțat, luni, că țările membre ale Alianței Nord-Atlantice urmează să trimită avioane și nave în Estul Europei, pentru a consolida regiunea, în fața amenințărilor legate de o posibilă invazie a Federației Ruse în Ucraina.

Numai că oficialii de la Moscova infirmă orice zvon legat de un posibil conflict militar și dau vina oficialii SUA și NATO că ar adânci criza din Estul Europei, reiterând că Occidentul trebuie să respecte cerințele de securitate, publicate de Administrația Putin la finalul anului 2021.

Reprezentanții UE și cei ai SUA ar urma, pe parcursul acestei săptămâni, să trimită un răspuns în scris la solicitările făcute de Federația Rusă.

Sursă foto: Facebook / Joe Biden

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW