Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BEC: Calitatea de partid politic parlamentar trebuie îndeplinită la momentul completării birourilor electorale

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2019 Etichete: , ,

Biroul Electoral Central ( BEC) a luat, sâmbătă, o hotărâre prin care calitatea de partid politic parlamentar trebuie îndeplinită la momentul completării birourilor electorale județene

„În aplicarea prevederilor art 18. alin (3), art. 20 alin. (2) şi art. 22 alin. (3) din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de partid politic parlamentar trebuie îndeplinită la momentul completării birourilor electorale judeţene, a birourilor electorale a biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi a birourilor electorale ale secţiilor de votare”, prevede decizia BEC adoptată sâmbătă.

Vineri, instituția a decis că ALDE și Pro România nu sunt partide politice parlamentare deoarece nu au un grup propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului.

În decizia BEC scrie că „prin sintagma „partide politice parlamentare care au propus candidați” (…) se înțelege ”orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianțe politice și alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive”.

Călin Popescu Tăriceanu, mesaj dur după decizia BEC

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat decizia Biroului Electoral Central potrivit căreia ALDE și Pro România nu sunt partide parlamentare.

„Ieri Biroul Electoral Central, în dispreț față de lege și de realitatea politică, a decis că Mircea Diaconu, candidatul susținut de ALDE și de Pro România, nu are dreptul la reprezentanți în secțiile de votare. Iar fără reprezentanți, orice candidat important este lăsat fără minima protecție în fața tentației aranjamentelor de culise.

Vorbim permanent de competiție onestă, de dreptul neîngrădit la vot, dar facem tot posibilul să ”aranjăm” o procedură cât mai netransparentă și mai nedemocratică, una care să-i avantajeze pe ”ai noștri” în detrimentul ”altora”

Înțeleg că Mircea vă suflă-n ceafă în sondaje, dar, doamna Dăncilă, atât de tare vă sperie candidatul nostru încât sunteți gata să transformați PSD la loc în FSN?”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

BEC a stabilit ordinea candidaților pe buletinele de vot

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorți, ordinea candidaților pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019.

Astfel, potrivit tragerii la sorți, ordinea este următoarea:

Klaus Iohannis,

Theodor Paleologu,

Dan Barna,

Kelemen Hunor,

Viorica Dăncila,

Cătălin Ivan,

Ninel Peia,

Sebastian- Constantin Popescu,

John-Ion Banu,

Mircea Diaconu,

Bogdan Stanoevici,

Ramona Bruynssels,

Viorel Cataramă,

Alexandru Cumpănașu.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *