Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Băluță face un nou pas înapoi în disputa privind lucrările la Pasajul Unirii: „Vom continua implementarea în conformitate cu modalitatea aleasă de primarul general”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2024

După ce ca urmare a presiunii publice a fost silit de premierul Marcel Ciolacu să își retragă trupele din Piața Unirii, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat miercuri că va urma procedura normală de autorizare a lucrărilor de reabilitare a Pasajului Unirii, așa cum i-a cerut primarul general, Nicușor Dan.

„Așa cum am afirmat întotdeauna, rolul nostru, la nivelul primăriilor, este acela de a ne asigura că interesul public este servit. Prioritatea mandatului nostru la nivel local trebuie să fie întotdeauna binele public și mai ales, punerea în siguranță a vieților și a bunurilor cetățenilor, ale căror interese trebuie să le reprezentăm cu bună credință. Salut deschiderea către dialog anunțată de către domnul primar general Nicușor Dancare vine în întâmpinarea mesajelor publice pe care le-am transmis în toată această perioadă, legată de procedura de autorizare a lucrărilor atât de necesare pentru punerea în siguranță a planșeului peste râul Dâmbovița, din zona Pieței Unirii. Vom continuă implementarea acestor etape în conformitate cu modalitatea aleasă de primarul general pentru finalizarea acestui proces, astfel încât împreună să reușim să oferim cea mai bună soluție, din perspectiva legală, pentru lucrările de consolidare din centrul Capitalei”, a transmis Daniel Băluță, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Filmul evenimentelor din Piața Unirii

Daniel Băluță a început, luni noapte, primele lucrări în cadrul proiectului de consolidare a Pasajului Unirii. După ce Primăria Capitalei a refuzat să îi emită autorizație în regim de urgență, o variantă prin care ar fi evitat necesitatea obținerii a 20 de avize, primarul Sectorului 4 a obținut un document similar de la colegul său de partid, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Situația l-a revoltat pe primarul general, Nicușor Dan, care a susținut sus și tare că documentul a fost emis ilegal, iar muncitorii nu aveau niciun drept să lucreze pe un teren care aparține în acte Municipiului București și este gestionat de Primăria generală.

În jurul orelor prânzului, prin Poliția Locală, edilul general a încercat să demonteze organizarea de șantier, însă a fost împiedicat de către polițiștii locali ai Sectorului 4, trimiși de Daniel Băluță. După câteva ore petrecute la sediul Poliției Capitalei, care în cele din urmă a ales să nu intervină în conflict, Nicușor Dan a emis un ordin de desființare a respectivelor construcții. Pe seară, edilul a revenit din nou pe șantier, însoțit și de buldoexcavatoare de la Administrația Străzilor. Nici de această dată nu a reușit să treacă de cordonul uman format de trupele lui Băluță. Cele două tabere au fost la un pas de încăierare, fiind despărțite de jandarmii și poliștii din cadrul Ministerului de Interne.

În cele din urmă, pe fondul pericolului pe care îl genera dezvoltarea scandalului pentru campania sa prezidențială, premierul Marcel Ciolacu l-a sunat pe Daniel Băluță și i-a cerut să își demonteze șantierul. Așa s-a și întâmplat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii