Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Aviz favorabil pentru aderarea Croației la zona euro, în Parlamentul European

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 5 iulie 2022

Deputații europeni au dat marți un aviz favorabil candidaturii Croației de a deveni cel mai nou membru al zonei euro începând cu 1 ianuarie 2023. Parlamentul, cu 539 de voturi pentru, 45 de voturi împotrivă și 48 de abțineri, a adoptat raportul lui Siegfried Mureșan (PPE), potrivit căruia Croația îndeplinește toate criteriile pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2023, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Raportul notează că, în ciuda faptului că evaluarea pregătirii Croației a avut loc pe fondul pandemiei COVID-19, al inflației ridicate și al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Croația continuă să fie pregătită să adopte euro.

De asemenea, deputații europeni afirmă că țara are deja un nivel mai ridicat de convergență a prețurilor cu zona euro în comparație cu alte state membre la adoptarea euro. Cu toate acestea, Parlamentul se așteaptă la eforturi susținute din partea guvernului croat pentru a asigura o mai mare convergență a prețurilor și pentru ca introducerea monedei euro să nu conducă la creșteri artificiale ale prețurilor.

„Reformele întreprinse de guvernul croat în ultimii ani au consolidat economia și au pregătit terenul pentru aderarea Croației la moneda comună. Este clar că aderarea la moneda euro este decizia corectă pentru țară, pentru întreprinderile și cetățenii săi, precum și pentru diverse sectoare ale economiei sale, cum ar fi turismul.

Faptul că Croația devine al 20-lea membru al zonei euro este benefic și pentru Uniunea Europeană: demonstrează viabilitatea și încrederea în moneda noastră comună”, a declarat Siegfried Mureșan, citat în comunicat.

Ultimul pas pentru aprobarea cererii Croației de aderare la zona euro este decizia finală a Consiliului UE, care va fi adoptată săptămâna viitoare.

Decizia Consiliului trebuie adoptată în unanimitate de cele 26 de state membre care aplică deja toate părțile acquis-ului Schengen, plus Croația.

Amintim că la începutul lunii iunie, un raport al Comisiei Europene arăta că România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile de adoptare a monedei euro.

Pentru a putea introduce moneda euro, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească criteriile de convergență. Acestea sunt condiții economice și juridice convenite prin Tratatul de la Maastricht în 1992, fiind cunoscute și drept „criteriile de la Maastricht”.

Criterii economice de convergență

Condițiile economice pentru aderarea la zona euro contribuie la asigurarea faptului că o țară este pregătită pentru integrarea în regimul monetar al zonei euro.

Există patru criterii economice de convergență, astfel:

1. Stabilitatea prețurilor
Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.

2. Finanțe publice solide și sustenabile
Țara nu ar trebui să facă obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive.

3. Stabilitatea cursului de schimb
Țara trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (MCS II) timp de cel puțin doi ani fără devieri semnificative de la cursul central din cadrul MCS II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

4. Ratele dobânzilor pe termen lung
Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Candidații pentru aderarea la zona euro trebuie, de asemenea, să se asigure că legislația lor națională este compatibilă cu tratatul și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE), se mai arată pe site-ul Consiliului European.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *