Sunday, June 16, 2024
Jurnalism corect


Avionul care trebuia să-i aducă în țară pe cei 41 de români evacuați din Gaza s-a stricat

By Ana Teșcan , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 11 noiembrie 2023

Un avion Spartan trimis sâmbătă, 11 noiembrie, de Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru repatrierea a 41 de români evacuați din Fâșia Gaza s-a stricat, potrivit confirmării purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Radu Filip, într-o intervenție la Digi24. Avionul militar a ajuns la Cairo, dar nu a mai putut decola spre România.

Armata a trimis un alt avion în Cairo, cu piese de schimb.

„Prioritatea noastră e ca cetățenii români evacuați să ajungă în siguranță în România. Astfel de situații apar, nu este nimic ieșit din comun. Obiectivul este aducerea cetățenilor români și membrilor de familie în siguranță în România. Grupul a fost evacuat în urmă cu câteva zile, au reușit să treacă prin punctul de trecere de la Rafah, au ajuns la Cairo, iar acum se vor îndrepta spre România, când toate condițiile vor fi îndeplinite. Colegii mei sunt în permanentă legătură cu ei, le acordă toată asistența și protecția consulară de care au nevoie”, a declarat Radu Filip.

Cei 41 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, Egipt, joi, 9 noiembrie.

Aceștia aveau permis de evacuare încă de miercuri, dar au rămas blocați în enclava palestiniană din cauza închiderii punctului de trecere.

Pe lista aprobată de autoritățile israeliene și egiptene se aflau 51 de români și rudele acestora, dar oficialii de la București nu au explicat de ce numărul celor evacuați a fost redus cu 10 față de numărul celor care au primit permisiunea să iasă.

VEZI ȘI: 93 de români și rudele lor, evacuați din Fâșia Gaza, au ajuns la București FOTO

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW