Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


93 de români și rudele lor, evacuați din Fâșia Gaza, au ajuns la București

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 8 noiembrie 2023

93 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în siguranță la Otopeni în seara zilei de miercuri, 8 noiembrie, la bordul unei aeronave speciale Tarom. În avionul care a plecat de la Cairo, Egipt, s-au aflat și premierul Marcel Ciolacu și ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. Șeful Guvernului a anunțat că în aceeași seară va ateriza la Aeroportul Otopeni o a doua aeronavă cu 36 de cetățeni din Republica Moldova la bord.

„Am transmis un semnal foarte clar că statul român nu lasă niciun român în urmă. Au fost recuperaţi 129 de români, atât români cu cetăţenie română din România, cât şi români din Republica Moldova”, a declarat Ciolacu.

Inițial, 103 români primiseră permisiunea să plece din teritoriul controlat de Hamas, însă doar 93 au ajuns la București.

„Au mai venit peste 100 de solicitări ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile. Celula de criză de la MAE va funcţiona până când vom recupera ultimul român din Fâşia Gaza care doreşte să vină în România sau în Republica Moldova”, a mai spus prim-ministrul.

51 de români urmau să fie evacuați tot miercuri, 8 noiembrie, din Fâșia Gaza, însă au rămas blocați în enclava palestiniană, după ce punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost închis.

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Luminița Odobescu, a declarat miercuri, la sosirea pe Otopeni, că, în cursul serii, cei 51 de români au primit din nou aprobarea autorităților israeliene și egiptene pentru evacuare și că, în cursul zilei de mâine, celula de criza va relua demersurile pentru repatrierea lor.

În context, amintim că șase cetățeni cu dublă cetățenie, română și israeliana, sunt ținuți ostatici de gruparea Hamas.

Inquam Photos / Octav Ganea

Inquam Photos / Octav Ganea

Inquam Photos / Octav Ganea

Inquam Photos / Octav Ganea

Inquam Photos / Octav Ganea

Inquam Photos / Octav Ganea

Inquam Photos / Octav Ganea

CITEȘTE ȘI: Purtătorul de cuvânt al MAE, pentru românii care nu se află pe lista de evacuare din Gaza: Îi asigurăm că nu i-am uitat

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW