Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Avertismentul Asociației România Inteligentă: Costul real al energiei termice livrate consumatorilor este de 1.200 lei/Gcal

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 noiembrie 2021

Sistemele centralizate de termoficare sunt în pragul colapsului iar una dintre cauzele acestei situații, consideră reprezentanții Asociației România Inteligentă, este legată de cuantumul mult prea mare al subvențiilor acordate de stat. 

În opinia reprezentanților asociației, fondurile ar trebui redirecționate către investiții.

„Costul real al energiei termice livrate consumatorilor este de cca. 1.200 lei/Gcal, din care consumatorul plătește 164 lei/Gcal. O astfel de situație nu poate duce decât la prăbușirea acestui sistem, deoarece toți banii care ar putea crea valoare adăugată și eficientizare în sistemul de încălzire sunt trecuți în subvenție. Orice atingere a normalității în acest domeniu se va lovi de pretențiile de ‘a ni se da’ și de abordările populiste ale politicienilor de ‘a le da’”, au explicat reprezentanții Asociației Energia Inteligentă.

Tarifele de producție s-au dublat în acest an

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a majorat pe 27 octombrie tarifele de producție a energiei termice livrate operatorilor de transport și distribuție în mai multe orașe din țară. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la Arad, unde prețul s-a majorat cu 94%, de la 163 lei/MWh la 318 lei/MWh. În cazul Elcen, principalul producător al energiei termice în București, tariful a crescut de la 176 lei/MWh la 325 lei/MWh, ceea ce reprezintă o majorare de 86,5%.

Conform ANRE, aceste creșteri sunt cauzate de majorarea prețului gazelor naturale, de circa 120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de 140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport, și cu circa 23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021. La asta se adaugă și faptul că prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *