Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Autoritățile de la Chișinău vor retroceda Mitropoliei Basarabiei clădirea fostului Seminar Teologic

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 9 martie 2023 Etichete: ,

Un grup de 11 deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, în frunte cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, au inițiat un proiect de lege care prevede retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către Mitropolia Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române. 

Reparație morală în Republica Moldova. Clădirea fostului Seminar Teologic din perioada urmează să fie retrocedată Mitropoliei Basarabiei. Un proiect de lege în acest sens a fost depus pe 6 martie în Parlament de către Partidul Acțiune și Solidaritate, al președintelui Maia Sandu, în urma unei solicitări venite din partea Patriarhului Daniel.

Pe 20 martie, în cadrul unei întrevederi avute cu Igor Grosu, la care a participat și Marcel Ciolacu, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a solicitat președintelui Parlamentului Republicii Moldova retrocedarea clădirilor fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău

De asemenea, Patriarhul României a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova.

Clădirea fostului seminar teologic,

Proiectului a fost arhitectul V. Elkaşev din Sankt-Petersburg, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău a fost finalizată în 1902, potrivit Centrului Istoric al Chișinăului. Arhitectura este în stil eclectic cu reminiscenţe neoclasice şi detalii din arhitectura rusă.

Cădirea este ridicată în două etaje pe un demisol înalt, cu planul în forma de „T”, orientat cu faţada principală spre strada 31 August. Faţada principală are o compoziţie simetrică, cu un dominată de rezalitul central, cu axarea foişorului intrării, cu intrarea principală şi laterale în arc în plin cintru, dominat de un balcon-tribună. Paramentul faţadei principale este tencuit neted, cu detaliile modelate din mortar.

Ferestrele au forme şi ancadramente diverse – la etaj sunt în rectangulare încununate cu o compoziţie din arhivolte semicirculare şi în acoladă, la parter – la parter cu colţurile rotunjite, înrămate de muluri simple, cu panouri sub plita de pervaz, la demisol – ferestrele sunt în segment de arc. Ferestrele din rezalitul faţadei principale sunt cu partea superioară în arc în plin cintru, fiecare cu câte o arhivoltă semicirculară, îngemănate sub o arhivoltă falsă în acoladă. Partea superioară a rezalitului este terminată printr-o friză din panouri şi triglife, cu două atice laterale, elemente ale parapetului clădirii, în care sunt incluse şi tubele de deasupra aripilor laterale.

În această clădire şi-a efectuat studiile teologice poetul-preot Alexei Mateevici. În onoarea poetului a fost instalată o placă comemorativă. Actualmente clădirea este utilizată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW