Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Austria nu se grăbește cu un verdict privind aderarea deplină a Bulgariei și României la Schengen

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 martie 2024 Etichete: , , ,

Austria va aștepta să vadă rezultatele deschiderii spațiului Schengen pentru Bulgaria și România prin intermediul transportului aerian și maritim înainte de a lua în considerare deschiderea frontierelor terestre. Această declarație a fost făcută de ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, înaintea reuniunii de astăzi a miniștrilor de resort de la Bruxelles și a fost transmisă de radioul public bulgar.

„După lungi negocieri cu Sofia și București, am ajuns la un compromis la sfârșitul anului trecut, dar încă nu cunoaștem modalitatea în care va funcționa Schengen începând cu sfârșitul lunii martie”, a explicat Karner. „Orice altă acțiune ar fi grăbită și ar avea consecințe negative.”

Comisia Europeană insistează ca Austria să renunțe la blocarea celor două țări pentru aderarea lor în spațiul Schengen și pe cale terestră.

Printre condițiile impuse de Viena se numără ca ambele țări să accepte înapoi refugiații înregistrați care se află în prezent în Austria, precum și să garanteze securitatea la frontierele externe ale UE și să primească ofițeri suplimentari de la agenția de frontieră Frontex.

Karner a mai subliniat că UE ar trebui să permită extrădarea migranților fără azil din Afganistan și Siria.

„Aproape două treimi din cererile de statut în țara noastră provin de la cetățeni din aceste două țări”, susține Karner, care este reprezentant al Partidului Popular conservator. O replică a venit imediat din partea partenerului de coaliție, Verzii, potrivit căreia ministrul de interne nu a exprimat poziția guvernului. Anul acesta, în Austria au loc alegeri parlamentare. În sondaje, „Partidul Libertății”, de extremă dreapta, conduce în mod convingător.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului JAI la Bruxelles. Au fost discutate subiecte precum starea Spațiului Schengen, lupta împotriva traficului de droguri și securitatea.

Predoiu a evidențiat contribuția României în cadrul evaluărilor și angajamentul de a sprijini FRONTEX. De asemenea, a abordat implicațiile conflictelor din Orientul Mijlociu și Rusia-Ucraina asupra securității UE și a evidențiat importanța dimensiunii externe a migrației. Întrevederile bilaterale cu Austria și Bulgaria au fost și ele parte a agendei, iar schimbul de scrisori cu comisarul european pentru afaceri interne confirmă continuarea Proiectului Pilot al României la frontiera cu Serbia în lupta împotriva migrației.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW