Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Austria are un nou cancelar, după demisia lui Sebastian Kurz

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 11 octombrie 2021

Fostul ministru de externe al Austriei Alexander Schallenberg a fost învestit luni, 11 octombrie, în funcția de cancelar, la doar două zile după demisia lui Sebastian Kurz, vizat de o anchetă penală privind finanțarea din bani publici a unor campanii de presă în favoarea Partidului Popular Austriac (ÖVP).

Partidul Verde, care a guvernat în coaliție cu ÖVP, condus de Kurz, a amenințat că va rupe coaliția de guvernare dacă Sebastian Kurz nu va fi înlocuit din funcția de cancelar, conform Politico.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, l-a întâmpinat pe Schallenberg la Palatul Hofburg din Viena, luni după-amiază, și l-a felicitat pentru noua sa poziție. Michael Linhart (ÖVP) a fost învestit la rândul său în funcția de ministru de externe, în locul noului cancelar.

„Îmi asum noul meu rol de cancelar federal cu cel mai mare respect pentru birou și provocările care vor veni. Voi face tot ce pot pentru a sluji țara”, a scris pe Twitter Schallenberg.

Charles Michel, președintele Consiliului European, l-a felicitat și el pe Schallenberg: „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună”, a scris acesta pe Twitter.

Demisia lui Kurz

Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupţie, şi-a anunţat demisia sâmbătă seara, 9 octombrie, din funcția de cancelar.

El și-a motivat decizia spunând că încearcă să evite o eventuală criză guvernamentală, dat fiind că procurorii au anunțat că este ținta unei anchete de corupție. Kurz este cel care a propus ca Schallenberg să fie înlocuitorul său.

Ancheta

Sebastian Kurz este vizat de o anchetă penală privind finanțarea din bani publici a unor campanii de presă în favoarea Partidului Popular Austriac (ÖVP), aflat la putere. Procurorii au efectuat miercuri, 6 octombrie, percheziții la mai multe adrese, printre care în Ministerul Finanțelor și sediul central al ÖVP.

În dosar anchetatorii efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, abuz de încredere și corupție.

„Între 2016 și 2018, Ministerul Finanțelor a folosit fonduri bugetare pentru a finanța exclusiv sondaje motivate politic, uneori manipulate de partid, ale unei companii de cercetare de opinie în interesul unui partid politic și al funcționarilor săi de vârf”, suspectează procurorii austrieci.

Kurz mai face obiectul unei anchete

În mai 2021, procurorii austrieci au pornit o altă anchetă. Kurz este investigat de procurorii austrieci pentru o posibilă mărturie falsă făcută în fața comisiei parlamentare ce investighează scandalul „Ibizagate”.

Foto: Facebook/ Sebastian Kurz

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *