AUR a atacat în instanță noile restricţii impuse de Guvern
Co-președinții Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu și George Simion, au anunțat miercuri, 15 decembrie, că au atacat în instanță hotărârea Guvernului care prelungește starea de alertă pe teritoriul României, începând cu 9 decembrie.
Formațiunea cere totodată anularea parțială a Hotărârii CNSU nr. 113/2021, cea care impune carantină persoanelor care sosesc în România.
„Consecvenţi cu noi înşine şi ţinând cont de gravitatea situaţiei, am deschis o nouă acţiune în instanta de contencios-administrativ. Actele pe care le atacăm sunt nelegale, întrucât nu justifică caracterul temporar şi proporţional al măsurilor restrictive. Potrivit art. 41 din OUG nr. 21/2004 şi art. 93 din Constituţie, starea de alertă este esenţialmente temporară. Cu toate acestea, în Romania starea de alertă s-a prelungit pe o perioadă foarte mare de timp. De asemenea, deşi în ţara noastră nu este obligatorie vaccinarea, nefiind adoptată nicio lege în acest sens, prin Hotărârile atacate sunt instituite măsuri care interzic exercitarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, nefiind necesar ca cetăţenii să prezinte dovada vaccinării pentru a dobândi anumite drepturi care le sunt recunoscute de Constituţia României”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR, citat de News.ro.
La rândul său, George Simion a afirmat că, „potrivit Curţii Constituţionale, textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale”.
„Deşi măsura carantinării a fost declarată neconstituţională, iată că CNSU continuă să dispună aceste măsuri, încălcând libertatea de mişcare a cetăţenilor în mod nejustificat”, a mai subliniat liderul AUR, conform sursei citate.
Cine intră în carantină
În perioada 10.12.2021 – 8.01.2022, persoanele care sosesc în România din statele membre ale Uniunii Europene, clasate în zona galbenă sau verde, și nu prezintă certificatul COVID-19, ce atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ RT-PCR, vor fi nevoite să stea în carantină pentru 14 zile.
Cei care care sosesc din zona roșie, din statele membre UE, și nu prezintă un certificat ce atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, vor fi nevoite să stea în carantină pentru 14 zile. Dacă prezintă un test RT-PCR COVID negativ, vor sta în carantină doar 10 zile.
În cazul persoanelor care sosesc în România din state care nu sunt membre ale UE, acestea vor fi obligate să stea în carantină pentru 14 zile dacă nu prezintă rezultatul unui test negativ RT-PCR, indiferent dacă au fost vaccinate împotriva COVID-19.
Dacă prezintă un rezultat negativ al testului RT-PCR, acestea vor fi nevoite să stea în carantină pentru 10 zile.
Categoriile de persoane care nu trebuie să stea în carantină:
„a)copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani;
b)copiii cu vârsta mai mare de 12 ani și mai mică de 16 ani, indiferent de încadrarea țării în zona de risc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
c)persoanele nevaccinate ori persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona Roșie și rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea direcției de sănătate publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;
d)persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;
e)lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria sau Bulgaria, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate, care la intrarea în țară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;
f)elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare, sau care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori;
g)membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați ori care nu au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona Roșie pentru participarea la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment, organizate pe teritoriul național, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și participă doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;
h)conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, nevaccinați ori care nu au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona Roșie, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional;
i) persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;
j)membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, personalul asimilat personalului diplomatic, membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de pașapoarte diplomatice şi de serviciu, nevaccinați ori care nu au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona Roșie și prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii