Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Comitetul Parlamentar de Asociere a cerut ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE

By Matthew Garvey , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 7 aprilie 2022

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova a adoptat, miercuri seară, o declarație prin care cere acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan. 

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a co-prezidat, alături de Mihai Popșoi, prima sesiune a reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova, ce a fost organizată la Strasbourg.

Este primul răspuns clar și pozitiv pe care îl primește Republica Moldova de la nivel european ca urmare a cererii de aderare”, susține europarlamentarul.

Comitetul cere instituțiilor europene să acționeze pentru integrarea treptată a Republicii Moldova în piața unică a UE.

Accesul la piața unică va aduce cetățenilor Republicii Moldova beneficii directe și imediate: produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene”, a precizat Siegfried Mureșan.

În cadrul declarației adoptată de Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova la Strasbourg, europarlamentarii au mai cerut Comisiei Europene crearea unui Grup de Suport pentru Republica Moldova, ce ar urma să crească personalul UE în Republica Moldova, pentru a oferi mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău.

Totodată, aceștia cer o cooperare mai strânsă între țările membre ale UE și Republica Moldova în ceea ce privește investigarea fraudei care a dus la dispariția a unui miliard de dolari din băncile moldovenești.

Uniunea Europeană așteaptă progrese din partea autorităților de la Chișinău în această investigație. În același timp, Republica Moldova are nevoie de sprijin din partea țărilor UE pentru a identifica mai ușor cum au fost transferați banii furați”, a adăugat Mureșan.

În plus, se cere creșterea asistenței financiare din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

„Uniunea Europeană a ajutat deja Republica Moldova, prin aprobarea unei asistențe macrofinanciare de 150 de milioane de euro și prin alte forme de sprijin financiar și tehnic. Comisia Europeană a anunțat marți un nou program de sprijin bugetar de 53 de milioane de euro pentru Republica Moldova”, a amintit europarlamentarul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *