Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Atât social-democrații, cât și liberalii vor să dea primul premier / Kelemen Hunor: E înghesuială mare

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 16 noiembrie 2021

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat marți, 16 noiembrie, după runda de negocieri de astăzi dintre PSD, PNL și UDMR pentru formarea unui nou guvern, că discuțiile au fost „foarte aprinse”. O nouă rundă de negocieri va avea loc miercuri, 17 noiembrie.

Întrebat cine va da primul premier, în contextul în care s-ar putea merge pe varianta unui prim-ministru prin rotație, Kelemen Hunor a explicat că social-democrații și liberalii nu s-au înețeles. Atât PSD, cât și PNL vrea să dea primul premier.

„Aici, colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare”, a declarat Hunor marți, 16 noiembrie.

Șeful UDMR a explicat că, dacă astăzi decide și PNL să accepte varianta de rotaţie, pasul următor este stabilirea partidului care va da primul prim-ministru. Abia apoi va fi negociat și numele cu care cele trei formațiuni vor merge la Palatul Cotroceni, când președintele Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări.

„Din punctul meu de vedere, o coaliţie funcţională, indiferent cine este premierul, trebuie să fie un preşedinte de partid. Eu am susţinut, indiferent cine e premierul dintre doi, trei, nu contează, ceilalţi trebuie să fie în Guvern, trebuie să lase orgoliile la o parte şi ego-ul un pic mai mic”, a punctat Kelemen Hunor.

Context

Social-democrații sunt de acord cu varianta premierului prin rotație, existând o decizie în interiorul PSD în acest sens, dar pentru a stabili ce partid dă prim-ministrul inițial este nevoie ca și liberalii să aibă o hotărâre luată în interiorul partidului.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat marți, 16 noiembrie, că așteaptă înainte de toate decizia PNL.

„În interiorul PSD există această decizie că se poate merge prin rotație. Așteptăm și de la PNL o decizie în acest sens. După ce există o decizie că și PNL acceptă varianta unui premier prin rotație, atunci intrăm în negocieri și hotărâm (numele – n.red.)”, a declarat președintele social-democraților.

Florin Cîțu a convocat pentru marți, la ora 19:00, ședința Biroului Executiv al PNL. Rămâne de văzut ce vor stabili liberalii în ședința din această seară.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com