Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Atac cu rachete al Hezbollah asupra bazelor israeliene, cu puțin timp înainte de vizita lui Blinken în Tel Aviv

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 octombrie 2024 Etichete: , ,

Rachetele au pornit din nou alarmele la Tel Aviv, marți dimineață, după ce Hezbollah a atacat două baze israeliene – una navală și alta de informații – situate în apropierea orașului și la vest de Haifa. Aceste acțiuni au avut loc cu doar câteva ore înainte de sosirea în Israel a secretarului de stat american Antony Blinken, care se află în regiune pentru discuții privind o posibilă încetare a focului.

Vizita lui Blinken în Orientul Mijlociu este cea de-a 11-a de la atacul inițial al grupării Hamas asupra Israelului, în data de 7 octombrie 2023, care a dus la escaladarea conflictului în Gaza. În timpul vizitei, Blinken va avea întrevederi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și alți oficiali, și va aborda subiectul represaliilor așteptate din partea Israelului în urma unui atac cu rachete balistice din 1 octombrie, atribuit Iranului, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat, sub anonimat. La rândul său, ministrul de externe iranian Abbas Araqchi a declarat într-o conferință de presă în Kuweit că Iranul nu dorește război, dar este pregătit pentru orice eventualitate.

Deși s-au făcut eforturi diplomatice pentru a pune capăt conflictului din Gaza și tensiunilor dintre Israel și Hezbollah, acestea nu au dat rezultatele dorite. În ultima vreme, confruntările s-au intensificat, mai ales la granița de sud a Libanului, după un an de incidente armate frecvente. La scurt timp după aterizarea lui Blinken, Ministerul Sănătății din Liban a anunțat că bilanțul victimelor în urma unui atac israelian de luni seara, lângă Spitalul Hariri din Beirut, a ajuns la 13.

După o noapte de bombardamente în sudul Libanului și în suburbii, Hezbollah a revendicat lansarea unor rachete asupra bazei Glilot, folosită de Unitatea 8200 a serviciilor de informații israeliene, și a unei baze navale lângă Haifa. Autoritățile israeliene au confirmat activarea sirenelor în sud-estul Tel Avivului din cauza unui proiectil venit din Liban, care a căzut într-o zonă deschisă.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii