Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Două asociații de magistrați cer explicații membrilor CSM care au absentat de la ședințele Plenului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 9 octombrie 2019 Etichete: , ,

Asociațiile de magistrați și de judecători cer explicații acelor membrii CSM care au absentat de mai multe ori de la ședințele de plen și spun că independenta si functionarea eficienta a justitiei este blocată de către aceștia.

„Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) condamna blocarea, de catre unii membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a desfasurarii activitatii Plenului CSM, ceea ce conduce la impiedicarea adoptarii unor hotarari cu privire la subiecte de o importanta majora atat pentru independenta si functionarea eficienta a justitiei, cat si pentru statutul judecatorilor si procurorilor.
Solicitam explicatii publice de la membrii CSM care au absentat repetat de la sedintele Plenului, acestia avand obligatia de a explica in fata magistratilor care i-au ales imprejurarile care le justifica absenta de la indeplinirea obligatiilor constitutionale si legale ce le revin.(…)

Este imperativ, asadar, ca opinia publica, judecatorii si procurorii, sa primeasca explicatii concrete din partea membrilor CSM, de ce considera ca participarea la alte activitati, neintreruperea concediului de odihna ori alte motive similare sunt mai importante decat lasarea unei structuri de parchet fara procuror sef si fara procurori care trebuie numiti de Plenul CSM, ca urmare a concursurilor desfasurate conform legii.(…)

De asemenea, judecatorii si procurorii din CSM, care au absentat repetat de la sedintele Plenului CSM, au obligatia sa explice public care sunt motivele pentru care au ignorat dispozitiile legale, neindeplinindu-si atributiile de serviciu, in contextul in care, conform obligatiei constitutionale, trebuie sa contribuie la indeplinirea rolului CSM de garant al independentei justitiei. Iar o asemenea independenta nu poate fi conceputa cu nerespectarea legii. „, spun magistrații.

Luni a fost a șasea încercare a plenului CSM de a o numi pe Adina Florea în funcția de șef al Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, însă cvorumul nu a fost întrunit. La cele patru şedinţe din vară nu s-a putut lua o decizie din lipsă de cvorum, iar la ultima, luarea unei decizii a fost amânată.

Magistrații mai acuză că CSM a hotarat organizarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii pe data de 17 septembrie.

„În acelasi context, al absentelor repetate ale unor membri alesi ai CSM de la sedintele Plenului, se impune a fi subliniat si pericolul pentru buna functionare a justitiei, reprezentat de imprejurarea ca, abia la data de 17 septembrie 2019, Plenul CSM a hotarat organizarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii, conform unui calendar aprobat in acest scop, dupa ce, acest punct s-a aflat si pe ordinea de zi a sedintelor Plenului Consiliului din datele de 1 iulie 2019 si 3 iulie 2019”, mai spun magistrații.

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/asociatiile-de-magistrati-cer-explicatii-membrilor-csm-sa-justifice-absenta-de-la-sedintele-plenului/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/asociatiile-de-magistrati-cer-explicatii-membrilor-csm-sa-justifice-absenta-de-la-sedintele-plenului/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/asociatiile-de-magistrati-cer-explicatii-membrilor-csm-sa-justifice-absenta-de-la-sedintele-plenului/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *