Wednesday, May 19, 2021
Jurnalism corect


Asociația „Împreună pentru A8” insistă ca 55 km din autostrada Târgu Neamț-Iași-Ungheni să fie finanțați prin PNRR

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 februarie 2021

Reprezentanții asociației „Împreună pentru A8” pun zilele acestea presiune pe factorii de decizie pentru ca lucrările la 55 km din autostrada A8 Târgu Neamț-Iași-Ungheni să fie finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Este vorba despre tronsonul Târgu Frumos – Podu Iloaiei – Lețcani – Vânători – Victoria (Cotu
Morii) – Golăiești. În acest sens reprezentanții asociației au realizat un document în care argumentează necesitatea ca această porțiune din Autostrada Unirii să fie finanțată prin granturile și împrumuturile europene.

Documentul poate fi consultat aici

Marea problemă o reprezintă o reprezintă timpul limită impus de Comisia Europeană prin PNRR. Pentru a primi finanțarea, România este obligată să semneze contractele pentru execuția lucrărilor până la finele anului 2022 și să le finalizeze până în 2026.

În prezent, CNAIR derulează o licitație pentru proiectarea completă a autostrăzii Târgu Neamț-Iași-Ungheni, săptămâna viitoare urmând să fie desemnat un câștigător. Termenul de realizare pentru etapa de proiectare, stabilit inițial la 36 de luni, a fost modificat la 25 de luni, pe fondul presiunilor politice. Abia după proiectare și obținerea acordului de mediu, se pot scoate la licitație lucrările. O variantă ar fi ca proiectantul să se concentreze pe tronsonul de 55 km și să livreze înainte documentația.

CITEȘTE ȘI: Interviu cu secretarul de stat Adrian Covăsnianu: Stadiul la zi al marilor proiecte de transport din Moldova

Autostrada Unirii

Autostrada Unirii va avea o lungime de 311 km, fiind împărțită în două segmente: Târgu Mureș – Târgu Neamț (211 km) și Târgu Neamț – Iași – Ungheni (100 km). De asemenea proiectul cuprinde și construcția unui nou pod peste Prut, la Ungheni.

Segmentul Târgu Mureș – Târgu Neamț este în stadiu mai avansat, fiind în derulare contractul pentru completarea studiului de fezabilitate.

Sursa foto: Facebook / Împreună pentru A8

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW