Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Asociația condusă de procurorul care a deschis dosarul 10 august cere revocarea președintelui CSM/ Șeful IJ, plângere pe numele lui Pîrlog

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 17 iunie 2019 Etichete: , , , ,

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție ”(AIJ) susține, într-un comunicat de presă, că șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a depus o plângere pe numele procurorului Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul 10 august. Asociația condusă de Pîrlog cere revocarea președintelui CSM.

„Asociația Inițiativa pentru Justiție militează constant pentru apărarea valorilor statului de drept, invocând, printre altele, încălcarea legii și regulamentului în procedura de numire a inspectorului-șef Lucian Netejoru și solicitând revocarea din funcția de președinte al CSM a doamnei judecător Lia Savonea, pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor”, transmite AIJ.

În acest context, asociaţia menţionează că cercetarea disciplinară a co-preşedinţilor Bogdan Pîrlog şi Marian Lia este „o acţiune de intimidare”.

Comunicatul de presă face referire la faptul că procurorul Pîrlog a fost vizat de mai multe anchete disciplinare după ce a deschis dosarul 10 august. De asemenea, asociaţia invoca tentative de blocare a candidaturii sale la şefia Secţiei pentru investigarea magistraţilor.

Cei doi procurori, vizaţi de anchete disciplinare şi penale

Asociaţia face referire la cercetările disciplinare în care cei doi magistraţi sunt vizaţi ca urmare a unei sesizări a procurorilor din cadrul SIIJ, după ce aceştia ar fi făcut afirmaţii la adresa structurii despre care se consideră a fi manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii ori prestigiului justiţiei.

„Sesizarea a fost formulată în numele celor șase procurori care funcționau la data respectivă în cadrul SIIJ, dar este semnată doar de cinci dintre aceștia și a fost transmisă în mod oficial de SIIJ printr-o adresă purtând antetul instituției, ca și cum ar fi un act al SIIJ, nu un act al unor persoane fizice.

Prin sesizare, se solicită analizarea „încălcării codului deontologic de către domnii procurori BOGDAN PÂRLOG și SORIN LIA, numai dacă inspectorii judiciari apreciază că faptele nu întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute la art. 99 lit. A din Legea 303/2004”.

(..)

Din cuprinsul dosarului mai reiese că inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, domnul Lucian Netejoru, și doamna inspector Mateș Daniela Sanda au formulat, la data de 12.04.2019, plângeri penale împotriva domnului procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG (instrumentate de SIIJ)”, transmite Asociaţia.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *