Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Asalt al PSD și PNL în Parlament împotriva spațiilor verzi. Hectare întregi, inclusiv parcuri, riscă să fie betonate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 28 iunie 2023

Parlamentarii PSD și PNL au pus gând rău spațiilor verzi. După ce, ca urmare a protestelor venite din societatea civilă, a amânat pentru la toamnă modificările la Codul Urbanismului, majoritatea parlamentară vrea acum să dea frâu liber betonării suprafețelor verzi aflate în proprietatea privaților, care în prezent se află sub un regim de protecție. Inclusiv suprafețele din parcuri care au fost retrocedate riscă să aibă această soartă. Un proiect de lege, modificat marți în acest sens, ar putea fi aprobat miercuri de Camera Deputaților. 

Hectare întregi de spații verzi, inclusiv în parcuri, sunt sub asediu în aceste zile. Lobby-ul intens făcut de așa-zișii dezvoltatori imobiliari pare să fi dat roade, iar parlamentarii puterii se pregătesc să dea frâu liber betonării unor astfel de suprafețe, ceea ce în prezent legislația nu prea permite.

Marți, într-o ședință pe repede înainte, deputații PSD și PNL din Comisia de mediu au adoptat o serie de amendamente prin care vor să elimine tocmai acest regim de protecție. Nu mai puțin de 44 de ONG-uri cer cu argumente parlamentarilor să nu aprobe aceste modificări, iar asociația Ecocivica, cea care a reușit anularea în instanță a PUZ-urilor nocive de sector aprobate în timpul administrației Firea, va organiza un protest în fața Parlamentului.

Lista amendamentelor și consecințele acestora: 

Amendament: Prin derogare de la art. 71 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile publice locale pot schimba încadrarea urbanistică pentru acele terenuri încadrate în categoria spațiilor verzi care au categoria de folosință curți-construcții și care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi, în baza unor documentații de urbanism aprobate conform legislației în vigoare. Autoritățile publice au obligația de a crea, prin orice modalitate prevăzută de lege, o suprafață de spațiu verde cu 10% mai mare decât cea a cărei încadrare se schimbă într-un termen de maxim 2 ani de la aprobarea schimbării încadrării urbanistice în condițiile mai sus arătate.

„Solicitam eliminarea acestui amendament intrucat va duce la disparittia tuturor spatiilor verzi particulare, va obliga autoritatea ca pe banii ei sa amenajeze un teren verde, probabil la periferia orasului, daca are teren, si totul pe cheltuiala contribuabililor. Nu exista sanctiuni daca in 2 ani autoritatea nu va amenaja spatiile verzi. Deci particularii vor putea construi pe terenuri centrale, chiar protejate si vom avea, daca vom avea, spatii verzi la periferie”, spun reprezentanții societății civile.

Amendament: Nu constituie spații verzi, în sensul prezentei legi, jardinierele și elementele de construcții care înglobează vegetație, precum acoperiș, balcon, terasă, atrium, perete interior sau exterior, morminte, precum și aleile dintre acestea, cu excepția acelor elemente de construcții care acomodează un substrat vegetal de minim 50 cm, care să permită dezvoltarea gazonului, plantelor perene și arbuștilor

„Nu suntem de acord cu amendamentul ca aceste alveole/cuve de beton cu strat de pamant de minim 50 cm sa fie considerate spatii verzi. Insistam pe spatii verzi pe sol natural, altfel toate investitiile vor avea aceste cuve in care nu putem planta niciun arbore care sa compenseze efectele asupra mediului”, explică ONG-urile.

Amendament: Se elimină articolul „Pentru protecţia şi conservarea spaţiilor verzi, autorităţile publice, proprietarii sau administratorii acestora au următoarele obligaţii: d) să nu ocupe în mod ilegal spaţiile verzi cu construcţii provizorii sau cu caracter definitiv”.

„Nu suntem de acord cu eliminarea puncului d). Este normal sa nu construiesti dupa bunul plac pe spatiile verzi, si in oricare alt loc”, explică ONG-urile.

Amendament: Transformarea zonelor cu altă destinație, din intravilanul existent sau prin extinderea intravilanului, în zone funcționale rezidențiale, comerciale, industriale sau mixte, în scopul executării de lucrări de construcții se poate realiza doar în baza unei documentații de urbanism cu obligația asigurării unei suprafețe amenajate cu spații verzi de minim 20% din suprafața terenului a cărui destinație s-a modificat astfel.

„Nu sustinem amendamentul. In prezent, suprafata minima de spatii verzi este de 39% iar in cadrul reconversiilor functionale suprafata ce trebuie asigurata este de 20 mp/locuitor al ansamblului. Se reduc dramatic spatiile verzi aferente investitiilor si va creste foarte mult densitatea de locuire si va scadea dramatic procentul de spatiu verde/cap de locuitor”, explică ONG-urile.

Actualul Procent de Ocupare a Terenului (POT) pentru spații verzi e de 10% iar în noul proiect de lege se propune un POT de 30% pe toate categoriile de spații verzi, de 70% pe baze sportive și de agrement, în prezenta lege procentele fiind de 30%, respectiv 10%. ONG-urile cer parlamentarilor să renunțe la aceste modificări.

„Toate aceste procente de ocupare pe spații verzi, precum si alte prevederi din proiectul de lege, ar diminua dramatic suprafața de spațiu verde/pe cap de locuitor, ceea ce ne-ar îndepărta și mai mult de ținta de 26 mp/cap de locuitor, așa cum obligă legea pentru protecția mediului, OUG 195/2005, aceste procente fiind adoptate la recomandarea expresa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, procentul actual recomandat fiind de minim 50 mp/cap de locuitor. Urmările vor fi creșterea extrem de îngrijorătoare a numărului de îmbolnăviri și decese provocate de poluarea mediului. Astfel ar crește semnificativ cheltuielile bugetare pentru tratarea acestor boli cauzate de proasta calitate a aerului și, cu certitudine, pierderea de spații verzi va aduce sancțiuni financiare insemnate din partea Uniunii Europene. Reamintim că statul român este în stare de judecată cu UE din cauza proastei calități a aerului din marile orașe ale țării noastre”, se arată în scrisoarea deschisă.

Nicușor Dan: Dispare regimul de protecție pentru spațiile verzi

La ședința Comisie de mediu a fost prezent și primarul general, Nicușor Dan, care a încercat în zadar să-i convingă pe parlamentarii puterii să nu aprobe modificările.

„N-am mai trăit de mult asta să văd o lege care-i pusă pe ordinea de zi a unei comisii din cameră și cu intenția de a fi votată mâine în plen, de pe o oră pe alta. (…) În opinia mea, cele mai mari 2 probleme sunt următoarele. Una: dispare regimul de protecție instituit de legea mediului pentru spațiile verzi. Acolo se spune foarte clar că un teren care este prevăzut ca spațiu verde în documentația de urbanism rămâne spațiu verde. Nicio decizie a autorității locale, fie că e primar, fie că e consiliu, nu poate să-l să o să schimbe această destinație. Și acum, printr-un amendament pe care l-am văzut acum prima oară și care a fost depus acum o oră, această interdicție dispare. Adică se spune că poți să iei un teren spațiu verde, să-l muți la periferia orașului prin decizia autorității locale. Ăsta este lucru cel mai grav Și al doilea lucru de care am vorbit duminică când am vorbit de proiectul de cod al urbanismului: noi avem în Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane, cea a căror a cărei modificare se discută azi avem o prevedere care spune că pentru orice schimbare, fie din extravilan intravilan, fie transformarea unei zone industriale în zonă construibilă, trebuie să oferi fiecărui locuitor 20 de metri pătrați de spațiu verde”, a declarat Nicușor Dan la finalul discuțiilor din Comisia de mediu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW