Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ARF a lansat site-ul pentru achiziția integrată a biletelor de tren

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 mai 2023 Etichete: , , ,

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat vineri, 12 mai, deocamdată doar în probe site-ul (bilete-arf.infofer.ro) pentru achiziție integrată a biletelor de tren.

Acesta va pune la dispoziție informații de mers de tren integrate pentru toți operatorii iar, pentru cei care au implementat deja API-ul de interconectare, se pot emite bilete integrate. Pentru ceilalți, opțiunea devine activă după finalizarea procedurilor de implementare a API-ului propriu fiecărui operator.

Prin acest proiect, se pun bazele digitale pentru facilități de tip „Ghișeu unic” în transportul feroviar de călători, astfel încât pasagerii să economisească timp și să beneficieze de cea mai bună ofertă-rută preț, având și posibilitatea de a cumpăra bilete pentru rute complete, indiferent de numărul de operatori utilizați.

De asemenea, se vor multiplica modalitățile de cumpărare și validare a tichetelor de călătorie – de la un post asistat de casier; de pe un aparat mobil, tabletă sau smartphone; de la un automat de bilete cu plată prin card bancar sau monetar; online/internet.

Ce urmează

Ulterior finalizării acestui proiect, ARF va lansa demersul următor pentru concretizarea unui sistem integrat de ticketing feroviar național, finanțat prin Programul Transport 2021-2027.

Proiectul-pilot va presupune dotarea stațiilor de cale ferată de pe ruta București-Ploiești cu serverele, validatoarele și terminalele necesare ticketing-ului, urmând ca, într-o fază ulterioară, proiectul să fie extins la nivel național.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii