Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ar trebui să ne îngrijoreze noua variantă de COVID depistată în Africa de Sud? Ce spune dr. Adrian Marinescu

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 26 noiembrie 2021

Noua variantă de COVID-19 depistată în Africa de Sud a stârnit îngrijorare la nivel mondial. Comisia Europeană a propus suspendarea zborurilor din Africa de Sud, spcialiștii OMS s-au întrunit în ședință pentru a decide încadrarea variantei – dacă este „îngrijorătoare” sau „de urmărit”. Ar trebui să ne îngrijoreze această nouă tulpină? Main News a stat de vorbă cu dr. Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

Medicul a precizat că deși nu se cunosc foarte multe detalii despre această variantă, ea ar putea să ne pună probleme dacă se vor confirma cazuri în România, iar tulpina se dovedelte una periculoasă.

„Deocamdată vorbim doar despre o ipoteză pe care trebuie să o luăm în calcul. Este o variantă virală nouă care ar putea să pună probleme în situația în care ar fi și cu un grad mare de contagiozitate. Ar fi destul de agresivă. Și avem și o problemă legată de faptul că printre acele mutații sunt și interferențe cu rpoteina spike, ceea ce ar trebui să ne ducă la ideea că am putea să avem o eficiență mai redusă în cazul vaccinurilor existente, chiar și în cazul terapiilor. Deocamdată, nu sunt multe cazuri la nivelul mapamondului, dar este de luat în calcul și mai ales de identificat. Ceea ce contează este ca noi toți să luăm în calcul că ar putea să fie. Nu există în România, avem doar varianta Delta acum, dar am putea ca pe viitor să avem astfel de probleme și să ne așteptăm”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru Main News.

În opinia specialistului, vor exista cazuri și în România, cel puțin „cazuri importate”, în contextul în care deja a fost confirmat un prim caz în Europa – în Belgia.

„Cazuri izolate de import evident că vor fi, cum au mai fost și până acum, dar trebuie să vedem dacă e transmitere  locală și dacă se  extinde la nivelul țărilor respective. Deocamdată e doar un caz, dar e bine că la OMS se ia în calcul, e bine să fim preventivi”, a mai punctat el.

Context

Oamenii de știință au descoperit recent o nouă variantă de COVID-19 numită B.1.1.529. Aproximativ 50 de cazuri cu această variantă au fost identificate în Africa de Sud, Hong Kong și Botswana, potrivit The Guardian.

Primele informații sugerează că varianta s-a răspândit rapid în provincia sud-africană Gauteng și ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale țării.

Cercetătorii care au analizat varianta au catalogat B.1.1.529 ca fiind cea mai „rea/gravă variantă pe care au văzut-o de la începutul pandemiei până acum”. Are 32 de mutații în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva COVID-19. Acesta este aproximativ dublu față de numărul asociat cu varianta Delta. Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen.

Specialiștii se tem că, în aceste condiții, protecția dată de vaccinurile anti-COVID-19 ar putea scădea în fața tulpinii noi. În plus, varianta s-ar răspândi de 4 ori mai repede decât Delta, care a predominat în valul 4 al pandemiei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *