Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


1 milion de lei lunar, în medie, pentru curentul consumat în Casa Poporului / Cât au costat utilitățile în anul 2022

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 29 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Aproximativ 1 milion de lei lunar a fost valoarea facturilor la energie pe parcursul anului 2022 pentru Palatul Parlamentului, se arată într-un răspuns transmis joi, 29 septembrie, la solicitarea Main News.

Între ianuarie și martie, valoarea facturilor la curent a depășit 1 milion de lei lunar pentru Palatul Parlamentul și parcajul din subteranul clădirii, potrivit datelor puse la dispoziție de Camera Deputaților.

Concret, în ianuarie a fost de 1.124.915 lei, în februarie a fost de 1.093.494 de lei, iar în martie a fost de 1.005.114 lei.

În aprilie, suma plătită de stat pentru curentul consumat la Palatul Parlamentului a fost de 907.594 lei. Pentru perioada mai-august nu au fost încă emise facturile.

Astfel, factura la utilități pentru imobilul Palatul Parlamentului și parcajul subteran a trecut în primele 4 luni de 2 milioane de lei lunar:

 • ianuarie – 2.195.884 lei
 • februarie – 2.509.898 lei
 • martie – 2.900.998 lei
 • aprilie – 2.085.421 lei

Pentru lunile mai-august, unde nu a fost emisă încă factura la energie electrică, suma plătită la restul utilităților a fost între 183.000 de lei și 402.438 de lei:

 • mai – 402.438 lei
 • iunie – 327.037 lei
 • iulie – 253.670 lei
 • august – 183.802 lei

Facturile se plătesc integral de Camera Deputaților, apoi se partajează procentual conform convențiilor cu ceilalți rezidenți din imobil (Senat, Curtea Constituțională a României, Consiliul Legislativ, Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației  etc.)”, arată Camera Deputaților.

Camera Deputaților mai menționează că Palatul Parlamentului nu este alimentat cu gaze naturale.

Consum cât un oraș cu 50.000 de locuitori

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, pentru Main News, că Palatul Parlamentului consumă cât un oraș de dimensiuni mici spre medii, cu aproximativ 50.000 de locuitori.

Este o sumă mare, vorbim de o instituție care nu produce nimic, decât scandaluri, legi care nu se aplică și legi care nu se referă la realitatea din economia și societatea românească”, a comentat analistul economic.

Casa Poporului are 18 etaje, luminate de 120.000 de becuri, și 31 de lifturi, pe lângă aparatura tehnică (laptopuri, calculatoare și alte echipamente) din cele 1.100 de camere, potrivit unor date publicate de Digi24.

Totodată, în subsolul clădirii sunt amplasate mai multe instalații industriale, precum cea responsabilă cu încălzirea, unică în Europa, cu o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră.

La începutul lunii, Camera Deputaților a anunțat măsurile luate pentru a reduce consumul de energie electrică. Astfel, a fost demarată reabilitarea termică a unor zone din clădire, au fost modernizate instalațiile de iluminat, iar iluminatul exterior a fost diminuat la 50%. Detalii aici.

Măsurile sunt ca o floare care nu aduce primăvara, în zona consumului de energie. Aceste instituții în care funcționează niște clădiri, de exemplu sunt clădiri care nu sunt proiectate pentru a asigura eficiența energetică, vor genera în continuare costuri uriașe de întreținere. Să anvelopezi termic clădirea Parlamentului e o misiune imposibilă, să încerci să reduci consumul prin schimbarea becurilor, lifturilor, poate fi o soluție, dar nu îți aduce decât maximum 15% scădere la nivelul întregii clădiri”, a indicat Adrian Negrescu.

Analistul economic arată că o soluție prin care poate fi redusă factura la energie a Palatului Parlamentului este externalizarea camerelor nefolosite din clădire către societăți private.

Să genereze câștiguri, să genereze profit, pentru a avea cu ce să plătești facturile la utilități pentru această clădire gigantică, al cărei unic scop este asigurarea unui confort sporit parlamentarilor”, a adăugat Negrescu.

Sursă foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă

Comentarii


  MainNews

  FREE
  VIEW