Tuesday, July 23, 2024
Jurnalism corect


Camera Deputaţilor ia măsuri pentru reducerea consumului de energie

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 15 septembrie 2022

Camera Deputaţilor a anunțat joi, 15 septembrie, ce măsuri a implementat pentru a diminua consumul de energie. Între altele, a fost demarată reabilitarea termică a unor zone, iar instalaţiile de iluminat au fost modernizate. 

„Astfel, a fost demarată reabilitarea termică a unor zone aferente clădirii prin schimbarea tâmplăriei exterioare vechi cu tâmplărie termoizolantă din aluminiu. Instalaţiile de iluminat au fost modernizate prin înlocuirea surselor de iluminat cu surse led, iar în anumite zone s-a efectuat schimbarea completă a corpurilor de iluminat cu unele moderne, economice, cu sursă led. Sursele de iluminat sunt gestionate unitar de către un dispecerat tehnic dedicat printr-un program de tip Building Management System (BMS), ce conţine scenarii de iluminat în funcţie de activităţi şi de gradul de ocupare a spaţiilor şi solarizarea clădirii.

În ceea ce priveşte iluminatul exterior, au fost luate măsuri de diminuare a acestuia la 50%, iar iluminatul festiv al faţadei a fost redus la o perioadă de două ore, zona dinspre Parcul Izvor beneficiind de iluminat economic pe bază de led, cu consum redus de energie.

Instalaţiile de iluminat exterior nu au exclusiv rol decorativ – deşi imaginea Palatului Parlamentului pe timp de noapte este spectaculoasă, punând în evidenţă unul dintre reperele inconfundabile ale României – ci are şi funcţii pe linia proceselor de mentenanţă, siguranţă şi securitate”, precizează Camera Deputaților, într-un comunicat de presă.

Instituția menționează că întregul imobil este alimentat cu energie electrică produsă exclusiv din surse regenerabile, din 2022.

Notarea energetică a clădirii are valoarea de 93.48.

În prezent, se face o analiză pentru eficientizarea consumurilor de utilităţi (Centrală de cogenerare de înaltă eficienţă) și se vor avea în vedere folosirea atât a sistemului de cogenerare, precum si a altor resurse regenerabile: sisteme fotovoltaice, pompe de căldură etc.

„Mai mult decât atât, Camera Deputaţilor are în pregătire implementarea unui sistem cu aport de inteligenţă artificială pentru monitorizare şi control prin care să reducă la jumătate consumul de energie, în toate zonele administrate, în limita siguranţei tehnologice a sistemelor şi imobilului.

Măsurile adoptate pe linia eficientizării instalaţiilor şi a diminuării consumurilor de energie au condus la rezultate menite să înlăture mitul „clădirii energofage” şi ineficiente energetic. Astfel, măsurători recente au relevat faptul că în ceea ce priveşte consumul specific de energie electrică/mp/lună, acesta se situează la valoarea de 2,73 (prin comparaţie, acest consum în cazul unui apartament de dimensiuni medii se situează la o valoare medie de 2,25).

Palatul Parlamentului este una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume, clădire ce găzduieşte sediul Camerei Deputaţilor, al Senatului, al Curţii Constituţionale a României, al Consiliului Legislativ şi al altor instituţii, precum şi ample spaţii ce sunt folosite cu ocazia conferinţelor şi a evenimentelor de talie internaţională”, conchide sursa citată.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW