Friday, May 20, 2022
Jurnalism corect


Aproape 700 de criminali, violatori și tâlhari au fost eliberați condiționat în 2020 | Bilanțul alarmant al ultimilor patru ani și capcanele legii care ar trebui să stopeze fenomenul

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 26 iulie 2020 Etichete: , , , ,

Aproape 700 de deținuți condamnați pentru omor, viol și tâlhărie au fost eliberați condiționat în prima jumătate a anului 2020, potrivit datelor transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Din 2016 până în prezent au ieșit din închisoare peste 10.000 de criminali, violatori și tâlhari, se mai arată în statistica analizată de Main News.

În primele șase luni ale anului 2020 au fost eliberate condiționat 697 de persoane. Dintre acestea, 273 au fost condamnate pentru crimă, dintre care 34 pentru omor deosebit de grav.

În plus, 114 erau după gratii pentru viol, se arată în cifrele ANP, transmise de Ministerul Justiției la solicitarea unui parlamentar. Documentul integral poate fi consultat aici.

Eliberări pe bandă rulantă

Cifrele sunt cu atât mai alarmante cu cât arată că, din 2016 până în prezent, numărul total al deținuților condamnați pentru omor, viol și tâlhărie eliberați condiționat este de 10.833.

Dintre aceștia, 32 fuseseră condamnați la închisoare pe viață, potrivit sursei citate.

Lege cu semne de întrebare

În iunie, Camera Deputaților a adoptat o modificare legislative prin care a fost interzisă eliberarea condiționată a criminalilor, violatorilor, tâlharilor și a celor care exploatează cerșetoria. Legea ridică, însă, multe semne de întrebare în rândul juriștilor cu privire la respectarea Constituției și a unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cel puțin.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: ANALIZĂ – Capcanele modificării legislative prin care s-a interzis eliberarea condiționată a criminalilor și violatorilor | Judecător: Un exercițiu de imagine | De ce riscă să nu se aplice și ce a decis CEDO pe o speță similară

Context

Statisticile vin în contextul în care, de curând, un caz șocant a îngrozit România.

O tănără din Mehedinți a fost incendiată de un individ la trei zile după ce l-a reclamat pentru viol. Culmea, bărbatul a fost eliberat condiționat deși a fost condamnat pentru cinci crime. De curând, el și-a pus capăt zilelor, în timp ce tânăra se luptă pentru viață într-un spital din Capitală.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW