Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Aplicația TikTok ar putea fi interzisă pe telefoanele de serviciu ale bugetarilor


Miercuri, 17 mai, Consiliul  Operativ de Securitate Cibernetică va lua o decizie cu privire la interzicerea aplicaţiei TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor la stat. Anunțul a fost făcut de ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

El susține că nu va afecta dreptul angajaților de a utiliza personal această aplicație, însă, decizia va fi analizată, respectiv luată, doar prin prisma vulnerabilităților cibernetice pe care le are TikTok. În ultima perioadă, mai multe instituții ale statului au fost atacate informatic, așa cum Main News a mai relatat.

„Vreau să precizez că nu este vorba de a interzice aplicaţia pentru românii care nu lucrează la stat sau pe dispozitive personale, doar pentru dispozitivele de serviciu luăm în calcul această posibilă interdicţie, care trebuie să se bazeze pe o analiză de specialitate”, a precizat ministrul Digitalizării, la Prima News.

De ce TikTok nu ar reprezenta o aplicație sigură pentru utilizatori

În cazul în care Consiliul de Securitate Cibernetică va aproba interzicerea folosirii TikTok pe telefoanele de serviciu ale bugetarilor, fiecare instituție va avea posibilitate să stabilească modul în care această decizie este respectată de angajați. Hotărârea va avea la bază Legea securității cibernetice.

TikTok este o aplicație și o rețea de socializare deținută de compania ByteDance. TikTok a fost lansat în China sub numele „A.me” în septembrie 2016 de Zhang Yiming. Este folosită pentru a crea videoclipuri scurte de mai multe genuri. A fost lansată în 2017, pentru țările din afara Chinei. Este utilizată, în mod frecvent, de copii. Având în vedere că utilizatorii sunt din lumea întreagă, cu politici de confidențialitate diferite, unii specialiști în securitate cibernetică sunt de părere că are vulnerabilități în accesarea datelor de pe dispozitive.

Este cert că anumite reţele sociale sunt dintr-o anumită parte a lumii, unde poate există guverne democratice, stat de drept, anumite reguli clare, altele sunt din altă parte a lumii, unde lucrurile acestea nu există”, s-a exprimat ministrul Burduja, pentru sursa citată.

CITEȘTE ȘI:  TikTok, sub lupa FBI pentru că spiona jurnaliști

Sursă foto: Pixabay

 

Comentarii