Apel al mai multor state europene, printre care și România: Fără energia nucleară, decarbonarea nu este posibilă
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, alături de omologii săi din Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia au făcut un apel către Comisia Europeană (CE), în care solicită accelerarea investițiilor în energia nucleară, după cum se arată în mesajul semnat de cei 10 miniștri ai Energiei, postat pe Facebook de ministrul român de resort.
Conform acestora, energia nucleară este „vitală” pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene (UE), în contextul războiului de la graniță și a sancțiunilor aplicate Federației Ruse de Occident, dar și pentru a atinge obiectivul UE de neutralitate climatică până în 2050.
„Astăzi, consolidarea ambiției noastre de a lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să facă parte din planurile UE pentru autonomie strategică și energetică, deoarece agresiunea militară brutală a Rusiei în Ucraina a forțat o regândire a sectorului energetic în Europa”, se arată în apelul miniștrilor Energiei.
Europa nu ar trebui să se bazeze în mare măsură pe importuri, „ținând cont de provocările existente ale dependenței de importul de energie”, mai sunt de acord cei 10 oficiali.
În același timp, miniștrii de resort au răspuns problemei managementulului deșeurilor radioactive rămase în urma aplicațiilor industriale.
„Pentru deșeurile înalt radioactive, depozitele geologice de adâncime sunt considerate, pe baza cunoștințelor dobândite de industria nucleară, a fi o soluție adecvată și sigură, iar tehnologia pentru construcția lor este deja disponibilă astăzi”, mai scrie în mesajul postat de Virgil Popescu.
„Investiția își propune să pună bazele unui efort de mai multe miliarde de dolari și să scoată în evidența ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să întărească securitatea energetică a Europei”, se arată într-un comunicat al Casei Albe de duminică, 26 iunie.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a menționat că un reactor SMR va fi construit în locul fostei termocentrale de la Doicești, din Dâmbovița.
Mai mult, Primul simulator al camerei de comandă a unui reactor modular de mici dimensiuni NuScale va fi instalat la Universitatea Politehnica din București, potrivit unui comunicat transmis la sfârșitul lunii mai de Nuclearelectrica.
„Simulatorul NuScale pentru reactoarele modulare mici („SMR”) va fi instalat la Universitatea Politehnica din București pentru a susține dezvoltarea capacității forței de muncă a următoarei generații de experți, tehnicieni și operatori nucleari din România. Fiind primul simulator al unei camere de comandă a unui reactor modular mic din Europa, și al patrulea din lume, această colaborare evidențiază sprijinul global în continuă creștere pentru reactoarele modulare mici, precum și recunoașterea tehnologiei NuScale ca o soluție de energie curată pentru viitor”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/apel-al-mai-multor-state-europene-printre-care-si-romania-fara-energia-nucleara-decarbonarea-nu-este-posibila/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/apel-al-mai-multor-state-europene-printre-care-si-romania-fara-energia-nucleara-decarbonarea-nu-este-posibila/ […]