Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Annalena Baerbock: Pe Dunăre și prin portul Constanța pot fi transportate 2 milioane de tone de cereale din Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 iulie 2022

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a declarat vineri, 15 iulie, la București, că, pe Dunăre şi prin portul Constanţa, pot trece anul acesta două milioane de tone de cereale din Ucraina. Ea a menționat, totodată, că angajamentul României este „de o însemnătate deosebită”.

„Angajamentul dumneavoastră este de o însemnătate deosebită pentru efortul nostru comun de a debloca exporturile de cereale din Ucraina. 18 milioane de tone de cereale se află în Ucraina, 18 milioane de tone de cereale pe care le aşteaptă oamenii din Africa şi din Asia în mod urgent. Aici contează fiecare zi, pentru că părinţii se întreabă în fiecare seară ce le pot da de mâncare copiilor (…) Fiecare tonă de cereale din Ucraina contează”, a menționat oficialul german.

Potrivit ministrului neamț, „pe Dunăre, prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de grâu din Ucraina”.

„Nu este cantitatea totală, însă este o parte importantă, pentru că fiecare tonă contează. Două milioane de tone de cereale ar putea fi bune pentru o ţară ca Pakistanul şi pot hrăni 16 milioane de oameni. Fiecare efort contează şi merită”, a completat Annalena Baerbock.

Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au ajuns, în luna iunie, la 2,5 milioane de tone, de la aproximativ 1,7 milioane în luna mai, graţie majorării exporturilor realizate prin porturile de la Dunăre, a declarat vineri, 15 iulie, ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.

„Începând din martie am reuşit să ne creştem livrările prin porturile de la Dunăre cu până la un milion de tone”, a spus Oleksandr Kubrakov.

Miercuri, 13 iulie, România a comunicat părții ucrainene acceptul de a folosi canelele Chilia și Bâstroe pentru tranzitul navelor încărcate cu cereale. Adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov, a precizat că 16 nave au trecut deja prin Canalul Bâstroe în timp ce peste 90 de nave îşi aşteaptă rândul pentru a traversa Canalul Sulina.

În total, în sezonul agricol 2021/22, care s-a încheiat la 30 iunie anul curent, exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu 8,5%, până la 48,5 milioane de tone, graţie livrărilor solide făcute înainte de debutul invaziei ruseşti, la 24 februarie.

Potrivit datelor Consiliului Internațional pentru Cereale, Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/21, exportând 44,7 milioane de tone. Volumul a scăzut brusc de la invazia rusă, a mai scris sursa citată.

În contextul în care Federația Rusă blochează porturile din Ucraina, România și-a pus la dispoziție infrastructura rutieră, feroviară și portuară pentru a facilita exporturile țării vecine, mărfurile agricole ajungând în țara noastră pe calea ferată sau prin micile porturi de la Dunăre.

Foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *